Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj. [ K.G. ]

19. 09. 2024. 10:55 >> 11:12
1

ODBRANA SE IZJASNILA

Odloženo ročište Medenici, tražili izuzeće tužilaca i GST-a

U Višem sudu ponovo je odloženo ročište bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i ostalim okrivljenima, a njena odbrana tražila je izuzeće glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića I specijalnih državnih tužilaca Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića.

Odbrana je tražila izuzeće Vukotića i Radonjića zbog kršenja prava na odbranu I nejednakog postupanja, a advokat Damir Lekić izuzeće glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u odlučivanju o izuzeću specijalnih tužilaca.

Odbrana je tražila da se ročište odloži dok se ne okonča istražni postupak protiv Nikole Raičevića.

“Negdje krajem jula jedna osoba je lišena slobode I pritvorena. Ona egzistira na više mjesta u optužnici. I jako je bitna za ovaj postupak. U takvim slučajevima važno je da se malo zastane da se donese odluka da bi se razmotrilo ima li uslova da se dva postupka spoje”, objanio je advokat Damir Lekić.

On kaže da bi to bilo važno jer se dolazi u situaciju da optuženi iz ovog predmeta budu svjedoci u predmetu protiv Raičevića i obrnuto, odnosno zbog efikasnosti i ekonomičnosti postupka, kao i da se ne bi radio dupli posao. 

“ Mi smo to predložili danas da se glavni pretraz odloži, što je zaista bilo opravdano.  Međutim, tužioci su se protivili, i dali su neke razloge koje je sud uvažio i odlučio da se ročište odloži.  Zbog toga smo i ja i kolega Vuksanović podnijeli zahtjeve za izuzeće tužilaca, on protiv njih dvoje,  a ja i protiv glavnog specijalnog tužioca, imajući u vidu njihovo  nedavno postupanje u radu”, navodi Lekić.

On navodi da se ovakva praksa do sada nije desila.

Upitan da li se odugovlači postupak kako bi Miloš Medenica bio pušten iz pritvora nakon tri i po godine, advokat Zdravko Begović je kazao da  načelo zakonitosti uvijek mora biti ispred načela efikasnosti. 

“Ako se aludira eventualno na okolnost ili na zakonsku odredbu,  da se nakon tri i po godine neko mora pustiti iz pritvora,  a nije donešena prostepena presuda, ja moram reći da je upravo taj Miloš Medenica  jedini u pritvoru već više od dvije godine,  da je ponudio jemstvo na iznos od 1.300.000 eura,  a ponuđena je imovina njegovog ujaka, dakle, koja je naslijeđena, potpuno čista. Mi bismo mogli na taj način negde pravdati i napadati tu činjenicu  što se on nalazi u pritvoru”, kazao je Begović. .

On tvrdi da današnji glavni pretres nije odložen zbog toga da bi se eventualno izbjegavao rok  i da bi se stigao taj rok od tri i po  godine.

“Nego da se prosto su postojili razlozi odbrane da se nešto takvo dogodi.  Dakle, zakon dozvoljava takvo nešto.  Mi smo danas to iskoristili. Načelo zakonitosti mora biti ispred svih načela u ovom slučaju”, zaključio je Begović.

Naredno ročište zakazano je za 3. Oktobar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније