Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J. [ Vijesti ]

06. 10. 2024. 16:36 >> 16:36
Čitaj mi:

POTVRĐENA RANIJA ODLUKA

SKY pravosnažnom presudom zakonit dokaz u Hrvatskoj

Pravosnažnom presudom potvrđena je ranija odluka sudije za istragu splitskog Županijskog suda, koji je u februaru proglasio zakonitim dokaze koje je USKOK prikupio na osnovu analize komunikacije, koju su preko kriptovane SKY ECC aplikacije vodili članovi međunarodne organizacije na čelu sa uhapšenim zagrebačkim građevinskim preduzetnikom Nenadom Petrakom, a koji je usko sarađivao i sa crnogorskim kavačkim klanom.

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj donio je pravosnažnu presudu kojom su potvrdili da je SKY komunikacija zakoniti dokaz, koji se može koristiti u krivičnim postupcima u tamošnjem pravosudnom sistemu.

Kako navodi Slobodna Dalmacija, pravosnažnom presudom Visokog kaznenog suda konačno je zauzet pravni stav oko pitanja koje je mjesecima mučilo sve one, koji se nalaze iza rešetaka u Hrvatskoj u okviru raznih zločinačkih organizacija, a koji su uhapšeni nakon analize komunikacija vođenih preko kriptirane aplikacije SKY ECC.

"Svi oni nadali su se da će dokazi koje je USKOK prikupio na temelju analize komunikacije, koju su preko kriptirane SKY ECC aplikacije vodili članovi, a koja je pribavljena pomoću evropskih istražnih naloga od francuskih vlasti, biti proglašeni nezakonitim", piše Slobodna Dalmacija.

Pravosnažnom presudom potvrđena je ranija odluka sudije za istragu splitskog Županijskog suda, koji je u februaru ove godine proglasio zakonitim dokaze koje je USKOK prikupio na osnovu analize komunikacije, koju su preko kriptovane SKY ECC aplikacije vodili članovi međunarodne organizacije na čelu sa uhapšenim zagrebačkim građevinskim preduzetnikom Nenadom Petrakom, a koji je usko sarađivao i sa crnogorskim kavačkim klanom.

Nakon donošenja pravosnažne presude da je SKY zakonit dokaz, USKOK je prošle sedmice podigao optužnicu protiv kriminalne organizacije Nenada Petraka, koji je krajem prošle godine uhapšen u Turskoj, a potom izručen hrvatskim vlastima.

USKOK je Županijskom sudu u Splitu dostavio optužnicu, koja je u većem dijelu zasnovana na osnovu probijenih, kodiranih SKY razgovora članova Petrakove grupe, koji su sada pravosnažno zakonit dokaz u Hrvatskoj, a koja je podignuta protiv još 24 hrvatska državljana, koji se terete za krijumčarenje najmanje 2,3 tone kokaina, marihuane i hašiša.

To je prva pravosnažna presuda država regiona da je SKY zakonit dokaz, a nakon što je krajem aprila ove godine Evropski sud pravde donio odluku o korišćenju SKY aplikacije u sudskim postupcima, kada su odbacili mogućnost korišćenja informacija dobijenih sa šifrovanih aplikacija ako nisu potkrijepljeni i drugim dokazima.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, nekoliko dana nakon odluke Evropskog suda, saopštilo je da se odlukom ne dovodi u pitanje validnost i zakonitost SKY komunikacije kao dokaza, već da se presudom tumače odredbe Direktive 14/41 kojom se reguliše primjena Evropskog istražnog naloga u zemljama EU.

Optužnicom USKOK-a okrivljenim se stavlja na teret da su se, od 25. novembra 2019. do 3. februara 2023., na području Hrvatske, Crne Gore, Španije, Holandije, Belgije, Danske, Njemačke, Švajcarske, Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Sijera Leonea, povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabavke velikih količina kokaina, marihuane i hašiša te krijumčarenja, prevoza i prodaje u državama članicama EU.

Optužnicom se navodi da je Petrakova grupa uspjela da preproda najmanje 342,8 kilograma kokaina vrijednog 14,2 miliona eura, 450 kilograma marihuane, 77 kilograma hašiša...

Prema pisanju medija hrvatskih medija, Nenad Petrak se nalazi u splitskom zatvoru na Bilicama, a optužnicom mu je, između ostalog, stavljeno na teret da je kupovao veće količine marihuane u Crnoj Gori, izdavao naloge četvorici članova OKG da drogu preuzimaju, skladište i prodaju kupcima.

"Crnogorci su teški u dogovorima, pa se svi moramo držati plana", poručio je Petrak svom sagovorniku pod pinom ESJTJ5, za koji istražitelji sumnjaju da je optuženog Vlada Brkića iz Zagreba.

USKOK navodi da se izraz "Crnogorci" odnosi na pripadnike kavačkog klana, čiji je vođa odbjegli Radoje Zvicer.

"Policija i USKOK, rekonstruisali su i razgovore, a istražitelji sumnjaju da je "momak iz Splita" Brkić, a Žuti, pak, šef kavačkoga klana Radoje Zvicer kojeg godinama neuspješno traži Interpol", navode hrvatski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније