Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

26. 10. 2024. 08:08 >> 08:08
Čitaj mi:

stav

Vladavina bijelog traga

Enrique „Kika" Kamareno završio je svoju smjenu u američkom konzulatu u Gvadalahari, glavnom gradu meksičke države Halisko. Prilikom odlaska sa posla, pozvao je suprugu zakazavši im ručak u restoranu „La Langosta", na koji nikada neće stići. Sedmog februarskog popodneva 1985. godine, poslednje riječi koje će čuti bile su one njegove supruge.

Nekoliko trenutaka kasnije, dok se približavao svom vozilu, otela su ga trojica pripadnika kartela Gvadalahara. Protiv njih je ovaj agent DEA meksičkog porijekla vodio istragu. Svoj život okončaće u zarobljeništvu i mukama, sačuvavši podatke o istrazi, koju je zajedno sa kolegama iz meksičke policije vodio protiv narko kartela.

Njegova smrt pokrenuće najveću akciju protiv narko kartela u Južnoj Americi pod nazivom „Leyenda”. Nosilac operacije bila je američka DEA. Cilj je bio da se pronađu odgovorni za ubistvo Kike. Agenti su u Meksiku sproveli intenzivnu istragu, koja je dovela do hapšenja ključnih članova kartela Guadalajara, uključujući Rafaela Caro Quintera, glavnoosumnjičenog za Kamarenu otmicu i ubistvo. U saradnji američkih i meksičkih službi bezbjednosti, sprovedene su i druge akcije.

Operacija kodnog naziva „Firewall” iz 2000. godine pokrenuta je sa ciljem suzbijanja mreža za pranje novca narko kartela u Latinskoj Americi, praćenjem finansijskih tokova novca dobijenog i povezanog sa trgovinom drogom. Cilj operacije kodnog imena „Nexsus” iz 2012. godine. Bilo je otkrivanje i zatvaranje krijumčarskih ruta između kolumbijskih kartela i meksičkog Sinaloa kartela. Operacija je sprovodena u saradnji DEA i kolumbijskih vlasti.

Razbijanje narko mreže poznate kao CJNG (Kartel Jalisco Nueva Generación) bio je cilj operacije „Python” iz 2020. godine. Razbijen je jedan od najmoćnijih kartela u Meksiku. Operacija je bila fokusirana na hapšenja u SAD-u i Latinskoj Americi i razbijanje finansijskih resursa, logističkih lanaca i mreže transporta.
Aktivnosti narko kartela imaju negativan efekat na nacionalnu bezbjednost u vidu slabljenja državnih institucija kroz korupciju na visokom nivou.

Svoje aktivnosti sprovode putem nasilja i ubistava, kontrolišući čitave djelove teritorija država. Vidljiv je negativan uticaj i na međunarodnu bezbjednost, kroz transnacionalne tokove pranja novca i finansiranja terorizma i narkoterorizma. Ovaj oblik organizovanog kriminala prate i drugi, kao što je trgovina ljudima, oružjem, umjetninama i dragocijenostima.

Borbu protiv narko kartela ovog mjeseca platio je životom gradonačelnik grada Chilpancingo de los Bravo u meksičkoj saveznoj državi Guerrero, Alejandro Arcos. On je likvidiran na brutalan način od strane meksičkih trgovaca drogom. Njegovo ubistvo samo je jedno u nizu, jer su kroz narkoterorizam organizovane kriminalne grupe ubile 40 političara, tokom političkih kampanja. Ubistvo Arcosa pokrenulo je talas nasilja, sa kojim će se kao primarnim bezbjednosnim izazovom suočiti meksička predsjednica Claudia Sheinbaum.

Aktivnosti narko kartela su međunarodni bezbjednosni problem i rizik po ljudsku bebjednost u nacionalnim bezbjednosnim okvirima. Odgovor mora biti združen i efikasan i temeljiti se na saradnji država i njihovih institucija. Žrtve koje su podnijeli mnogi, ne smiju biti uzaludne u brisanju vladavine bijelog traga.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се