Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

21. 09. 2024. 12:01 >> 12:01
Čitaj mi:

SUBOTIĆ ZA PORTAL

"Talenata uvijek bilo, a HSF napravio vrijednu strip scenu

Hercegnovski strip festival ove godine ušao je u 18. godinu postojanja, a koliko je bilo izazova na putu da jedna lokalna manifestacija postane i svjetski poznata i priznata, za Portal RTCG govori jedan od osnivača Jovan Subotić. Festival se razvijao, a sa njim i crtačka zajednica, promovisao strip i razvijala strip scena. Svoje ideje i vizije realizovali su postepeno, stvarali čvrste temelje moćnog festivala i dali zadatak sebi da svake godine budu bolji i rezultat je, kaže, danas evidentan.

Kako je naglasio Subotić, najveći problem je kao i obično kada su u pitanju kulturne manifestacije, obezbijediti finansije, ali srećom podršku Opštine su imali od samih početaka do danas, a kasnije zahvaljujući predanom radu 365 dana u godini oslonjaju se i na konkurse, donacije i podršku sponzora. Opredjeljenje da svi sadržaji budu besplatni uvijek je značila volontiranje, veliki trud i veliku želju da razvijaju strip scenu u Crnoj Gori.

Subotić ističe da je ovogodišnja manifestacija protekla savršeno i bila je potpuni trijumf kulture i umjetnosti.

"Realizovali smo apsolutno sve programe koje smo planirali, mada to nije bilo lako u drugoj polovini festivala kada su vremenske prilike uslovile da mijenjamo lokacije programa, kao i prevozna sredstva kojima smo stizali u druge opštine. Ipak, zahvaljujući velikom iskustvu, pomoći prijatelja festivala i unaprijed pripremljenim procedurama za, kako mi to zovemo, “planove B i C”, sve što smo zacrtali ispunili smo, uz neskriveno oduševljenje naših gostiju i mnogobrojne publike", naglašava Subotić.

On objašnjava da put razvoja jedne ovakve manifestacije koja traje više dana i na nekoliko lokacija nije bio nikalo lak.

"Ako pitate za sve izazove i probleme tokom prethodnih 17 godina, materijala ima za kvalitetnu naučnu studiju. Naše želje i naša vizija razvoja festivala dugo nisu nailazile na adekvatnu podršku, niti je strip u Crnoj Gori imao status koji danas, zahvaljujući nama, ima. Uvijek su na prvom mjestu finansije, zatim logistika i manjak radne snage koja je po pravilu morala biti volonterska sve ove godine. Valja pomenuti i nedostatak adekvatnog prostora za rad tokom cijele godine, kako bi se uz festival razvijala i crtačka zajednica, pronalazili mladi talenti, promovisao strip i jednom riječju razvijala strip scena. Stoga smo svoje ideje i vizije realizovali postepeno, stvarali čvrste temelje jednog moćnog festivala i dali zadatak sami sebi da svake godine moramo biti bolji. Rezultat je danas evidentan", poručuje Subotić.

Naglašava da je Opština Herceg Novi podržala svako izdanje ovog festivala od samog početka, i postepeno podizala nivo podrške u skladu sa rastom festivala i godišnjim planovima i programima manifestacije. Danas je, kaže, ta podrška apsolutno zadovoljavajuća.

"Nakon što smo 2016. godine na festival doveli Vilijama Simpsona, kreatora vizuelnog identiteta planetarno popularne TV serije 'Igra prestola' i dobitnika dvije Emi nagrade, potpisali smo koproducentski ugovor sa Javnom ustanovom kulture 'Herceg fest', a od sljedeće godine je i Ministarstvo kulture pružilo podršku ovoj manifestaciji, koja se do danas nije prekidala. Ponovićemo, jer nije zgoreg, rezultati te podrške su evidentni", kaže Subotić.

Ovakav festival je, ističe on, jako finansijski zahtjevan zbog broja gostiju, lokacija, dana trajanja.

"Ti elementi su tu kako bismo strip, umjetnost i kulturu donijeli što većem broju ljudi i olakšali im pristup elitnim sadržajima. Kada na sve to dodate našu čvrstu opredijeljenost da svi, apsolutno svi, programi budu besplatni za posjetioce, jasno vam je da je izazov još veći. Odustali smo od prihoda koji dolaze od ulaznica, te smo se isključivo oslonili na učešća na konkursima, donacije i podršku sponzora. Uspjeh koji postižemo dugujemo svima njima, i našoj opredijeljenosti da na ovom projektu radimo 365 dana godišnje", navodi Subotić.

Nivo talenta koji se nalazi na HSF-u može se vidjeti jedino u Nju Jorku ili Londonu

HSF svake godine ugosti najveća imena iz svijeta stripa, a njihovi utisci su više nego pozitivni. Subotić dodaje da najveće zvijezde stripa daju i najveće komplimente ovom festivalu.

"Iako i mi sami ističemo da više nemamo pravo biti skromni, pojedini specijalni gosti idu toliko daleko da iz godine u godinu ovaj festival nazivaju najboljim na svijetu. Konkretno, specijalni gosti iz SAD, Džin Ha, je u izjavi za medije rekao da se nivo talenta koji se nalazi na HSF-u može vidjeti jedino na manifestacijama u Nju Jorku ili Londonu, te da se za ovaj festival mora više znati širom svijeta. Kako je to rekao još jedan specijalni gost: 'Ovo nije komikon, ovo je kulturološko čudo'. Kod nas u Crnoj Gori uvijek je bilo strip entuzijasta, čak ozbiljnog talenta, ali ono što je nedostajalo je scena, a HSF je donio upravo to", smatra Subotić.

Kroz godine su objedinili crnogorski talenat, pružili mu šansu da se nađe rame uz rame sa svjetskim talentom, da se razvijaju ideje i saradnje. Danas smo, kaže Subotić, država sa četiri ozbiljna festivala, dvocifrenim brojem kvalitetnih autora, izdavačkom kućom, ali i nezavisnim revijama koji svi zajedno čine scenu koja zaslužuje i pažnju i podršku.

U okviru HSF-a postoje i radionice za djecu i mlade. Upravo zbog velikog interesovanja mladih i njihovih roditelja, organizatori festivala poslušali su savjete i molbe iz prethodnih izdanja i ovom aspektu dali mnogo veći značaj na ovogodišnjoj manifestaciji.

"Radionice su podijeljene po starosnim grupama i bile su trodnevne. Učenici su imali priliku da prođu kroz pravi kurs vizuelnog pripovijedanja, da im radovi budu izloženi, te da najbolji dobiju i vrijedne nagrade. Cilj je nastaviti sa radom sa mladima tokom cijele godine, nešto o čemu sanjamo dugo, a tek smo sad stvorili uslove da to zaista i ostvarimo na jednom visokom nivou. Kada to kažem, mislim na adekvatan prostor, materijale, pomagala, instruktore, gostujuće predavače, i prilike da njihov talenat i njihov rad budu viđeni. Uporediviši sve to sa počecima manifestacije, kao i u svim ostalim aspektima, napredak je ogroman", kaže Subotić. 

Strip je prevazišao sve izazove u istoriji, pa će i vještačku inetligenciju

Na pitanje kakva je budućnost crteža - stripa u svijetu koji napreduje svakim danom u sve više dimenzija, Subotić naglašava da su crtež i strip prevazišli sve izazove kroz istoriju, pa je potpuno siguran da će prevazići i najnoviji koji se zove vještačka inteligencija.

"Digitalno doba je pokazalo i dalje pokazuje potrebu za kreativcima, umjetnicima i pripovjedačima. Vještačka inteligencija ne može kopirati maštu genijalaca kakvi su bili Mebijus, Topi ili Krepaks, a konzumenti kulture i dalje traže upravo takve sadržaje. Popularna kultura iziskuje rad strip crtača, i oni su posvuda u filmskoj i muzičkoj industriji, teatru, ali i gejmingu i novim, modernim, kreativnim industrijama. Budućnost stripa je blistava, jer će se kao i uvijek adaptirati i izvući najbolje iz digitalnog doba kako bi svoje priče plasirao što široj publici. HSF će biti tu, da stripu i strip kulturi pomogne, da je promoviše i da zajedno sa njom raste", poručio je Subotić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније