Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

01. 10. 2024. 14:09 >> 14:09
Čitaj mi:

U četvrtak u Nikšiću

Sesija "Slika, književnost i pozorište" - gost Vida Ognjenović

U okviru projekta Imaginarijum u Koncertnoj sali muzičke škole "Dara Čokorilo" u Nikšiću, u četvrtak 3. oktobra u 19 časova biće održana jedanaeste sesija "Slika, književnost i pozorište", a gost će biti Vida Ognjenović, književnica i rediteljka.

Razgovor sa gošćom će voditi autorka projekta Imaginarijum, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU Zahumlje Kristina Radović.

Organizator tribine je JU Zahumlje u saradnji sa Muzičkom školom, a u okviru oktobarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2024.

Kako napominju JU Zahumlje nastavlja sa projektom iz kulturno - umjetničkog stvaralaštva, pod nazivom Imaginarijum. Projekat obuhvata niz sesija čija je osnovna tema fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti, i o fenomenu slike govoriti, renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene.

U kratkoj biografiji ističu da je Vida Ognjenović književnica, rediteljka i ambasadorka Srbije (2004-2014). Rođena je u Dubočkama (Banjani) pored Nikšića, 14. avgusta 1941. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Vojvodini: osnovnu je završila u Vrbasu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1963. i na Odsjeku za režiju beogradske Akademije za pozorište, film i televiziju 1965. Postdiplomske studije je započela u Parizu na Sorboni, a magistarski rad iz teorije i prakse odbranila je na Univerzitetu u Minesoti, SAD 1972. godine. Bila je stipendistkinja Fulbrajtove fondacije (1972).

Od 1974. do 1979. radila je kao asistent na FDU u Beogradu. Za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu izabrana je 1977. godine, a po isteku četvorogodišnjeg mandata, ostala je na angažmanu kao stalni reditelj. Kao profesor po pozivu, predavala je na univerzitetima u Los Anđelesu (UCLA), Čikagu (UIC) od 1981-1982, a u okviru predavačkih turneja obišla je u nekoliko mahova, kao gost predavač, sve veće univerzitete SAD (1985, 1991, 1997 i 1999). Redovni je profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu i ima zvanje emeritus profesora na Akademiji lepih umetnosti i multimedija u Beogradu, gdje je i savjetnik dekana.

Piše romane, pripovjetke, drame i eseje. Njen rediteljski opus čini blizu stotinu pozorišnih, kao i veliki broj televizijskih i radio režija, od kojih mnoge po sopstvenim tekstovima. Napisala je veliki broj drama, koje su doživjele više postavki i brojna izvođenja "Maj neim iz Mitar", "Kanjoš Macedonović", "Jegorov put", "Trus i trepet", "Mileva Ajnštajn", "Je li bilo kneževe večere", "Kako zasmejati gospodara", "Poetesa", neki su od naslova njenih drama. Kao reditelj gostovala je u mnogim pozorištima širom bivše Jugoslavije (Crna Gora, Slovenija, Hrvatska), a radila je i u inostranstvu.

Objavila je i knjige proze: zbirke pripovjedaka Otrovno mleko maslačka, (Prosveta, Beograd, 1994) i Stari sat (Prosveta, Beograd, 1996), Najlepše priče Vide Ognjenović (Prosveta, Beograd, 2001), romane Kuća mrtvih mirisa (Prosveta, Beograd, 1995), Preljubnici (Arhipelag, Beograd, 2006) i Posmatrač ptica (Arhipelag, Beograd, 2010), kao i više knjiga drama: Melanholične drame (SKZ, Beograd, 1991), Devojka modre kose (Ars dramatika, Beograd, 1994), Setne komedije (SKZ, Beograd, 1994), Mileva Ajnštajn, kao i sabrane drame u tri knjige Drame I, II, III (Stubovi kulture, 2000, 2001, 2002), Don Krsto (2007) …

Dobitnik je mnogih značajnih književnih nagrada za književni i pozorišni rad. Proza i drame su joj prevođene na engleski, njemački jezik, francuski, mađarski, češki, makedonski i bugarski jezik.

Prevodi sa engleskog i njemačkog jezika. Predsjednica je Srpskog PEN centra i potpredsjednica Međunarodnog PEN centra. Živi i radi u Beogradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније