Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

02. 10. 2024. 16:48 >> 16:48

FESTIVAL U BEOGRADU

Film “Planeta 7693” otvara jubilarni 20. KIDS FEST

Jubilarni, 20. KIDS FEST u Beogradu, otvoriće film "Planeta 7693," emotivna priča o devetogodišnjem dječaku Luki i njegovom suočavanju s izazovima unutar porodice. Ovaj emotivni film o odrastanju, mašti i porodici, u režiji Gojka Berkuljana, biće prikazan 12. oktobra u MTS dvorani u Beogradu.

Film je zasnovan na originalnom scenariju Ane Vujadinović Tomić, producent filma je Marko Jaćimović dok glavne uloge tumače Ilija Pejaković, Kristina Obradović, Andrija Kuzmanović, Hana Ivanišević i Mara Rakčević.

Kako navode producenti, radnja filma "Planeta 7693" prati devetogodišnjeg dječaka Luku, koji živi sa svojom sestrom i roditeljima u šarenom i veselo prikazanom komšiluku na periferiji grada. Ipak, jedno vrelo ljeto donosi velike promjene u njihovoj idiličnoj porodičnoj svakodnevici, narušavajući porodične odnose i stvarajući konfliktne situacije koje Luka, vođen svojom maštom, pokušava da razumije i prevaziđe. Roditelji se udaljavaju jedno od drugog, sestra Sandra suočava se s pritiscima vršnjaka, a Luka ostaje usamljen i povučen u svom svijetu snova.

Na konferenciji za medije kojom je najavljen ovogodišnji festival, reditelj Gojko Berkuljan izjavio je da je ideja filma potekla iz potrebe da se ispriča priča koja se naslanja na iskustva i estetiku s kojom su odrasle generacije ljubitelja filma iz ovog regiona. “Rodila se ideja za nečim što komunicira sa stvarima koje smo mi voljeli tokom odrastanja, kao klinci, sa tom estetikom i tim kinematografskim uticajem. Težili smo da stvari postavimo kako bi ljudi mogli da se na određeni način identifikuju sa našim likovima,” rekao je Berkuljan.

Kristina Obradović, koja u filmu tumači lik Jasne, Lukine majke, prokomentarisala je svoju ulogu, koju karakterišu različite promjene raspoloženja.

"Ja sam mama dvoje djece i baš u vrijeme snimanja imala sam devetomjesečno dijete. Žena u sebi baštini gomilu paradoksa i karakteristika i u ovim suludim vremenima, kada uživamo mnoge blagodeti emancipacije žena, kada uživamo mnoge dobijene bitke naših prethodnica, istovremeno nas društvo tjera u uzaludne jurnjave", navodi Obradović.

Konferenciji je prisustvovao i mladi glumac Ilija Pejaković kome je ovo prva uloga na filmu, a o svom liku zaključio je da je riječ o dječaku koji pokušava da njegova porodica, pored nedaća, bude bolja.

Film “Planeta 7693” nastao je u produkciji kompanija „Giggling Goat Production“ (Crna Gora), „Cinnerent“ (Srbija) i „Skopje Film Studio“ (Sjeverna Makedonija). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Agencije za film Sjeverne Makedonije, kao i od strane SEE Cinema Network.

Osim filma otvaranja, festival donosi još 12 premijernih ostvarenja i šest repriznih filmova, među kojima i neki od Diznijevih naslova.

“To su filmovi sa geografski različitih destinacija, najviše je tu evropskih filmova, ali recimo imamo i film iz Pakistana. U pitanju je film 'Staklar' koji je naročito zanimljiv zato što je to prvi pakistanski film rađen tehnikom ručno crtane animacije. Snimljen je na urdu i engleskom jeziku, ali ćemo na KIDS FEST-u gledati sinhronizovanu verziju. Na festivalu ima mnogo filmova koji su svoje svjetske premijere imali na velikim festivalima kao što je Kanski i jedan od najpoznatijih je i festival animiranog filma koji se održava u Anesiju, u Francuskoj” zaključila je koordinatorka festivala Milica Joksimović o samom programu festivala.

Festival će obogatiti i brojne radionice, a među partnerima na ovom programu su Francuski institut, Muzej afričke umetnosti, Centar za promociju nauke i drugi.

Tradicionalni dječiji festival održaće se kao i do sada u trećoj nedjelji oktobra, od 12. do 20. oktobra u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније