Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

Aleksandra Jovančević, TVCG

02. 10. 2024. 19:36 >> 19:36
Čitaj mi:

IZBORI U PODGORICI

Izborni inženjering ili legitimno pravo na prigovor

Još se traži birački spisak sa glasačkog mjesat 27 u Doljanima. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici tim povodom formiralo je danas predmet protiv predsjednika biračkog odbora Petra Globarevića. Sve to moglo bi da produžiti podgoričke izbore, ali i da možda utiče na konačnu raspodjelu mandata. Iz pokreta Naprijed spremaju prigovore Opštinskoj izbornoj komisiji zbog više uočenih nepravilnosti, a iz SEP-a upozoravaju na mogući izborni inženjering.

Zbog nepravilnosti koje su uočili na nekoliko biračkih mesta, pokret Naprijed sprema prigovore koje će podnijeti Opštinskoj izbprnoj komisiji.

“Nije u pitanju samo to famozno mjesto 27 u Doljanima, nego postoje i još neka biračka mjesta gdje smo utvrdili određene nepravilnosti. Mi smo pregledali desetak, petnaest biračkih mjesta, u tim biračkih mjesta smo čak našli par listića koji su stavljeni u nevažeće, a nesumnjivo su bili glasa pokret Naprijed”, kaže Vuk Kadić iz pokreta Naprijed.

Stranka Evropskog progresa optužuje Kadića da pokušava da prekroji izbornu volju uz izborni inženjering. Kadić to demantuje i kaže da samo koriste svoja zakonska prava.

“Što se nas tiče, izbori su završeni, mi mislimo da ne postoji prostora za tumačenje, kreativno tumačenje zakona i normalno da se pribjegava izbornom inženjeringu”, navodi Ilija Mugoša iz SEP-a.

“Ukoliko Zakon o izboru odbornika i poslanika kaže da ove nepravilnosti, koje smo mi utvrdili, koje ćemo kao prigovor podnijeti izbornoj komisiji, nisu dovoljne za ponavljanje izbora, onda niko nema razloga da se boji bilo čega”, odgovara Kadić.

Da lista Vuka Kadića ima pravo da traži prebrojavanje glasova i ponavljanje izbora gdje se utvrde nepravilnosti, poručuje Vuk Maraš iz Birna. Ipak sumnja da se iza svega krije politička igra.

“Nema izbornog inženjeringa bez podrške vladajuće većine. Ta kratkoročna dobit koju će možda i ostvariti kroz inženjering na jednom biračkom mjestu, sigurno neće proći kod građana koji nisu većinski za to glasali, pogotovo da se nekome daje cenzusa, ne da neko drugi gubi cenzus ili gubi odbornike samo za to što se neko sjetio da na jednom biračkom mjestu ukrade izborni materijali”, ističe Maraš.

Gdje je nestao birački spisak s izbornog mjesta 27 u Doljanima trebalo bi da zna predsjednik biračkog odbora Petar Globarević.

Danas nije odgovarao na pozive i poruke TVCG. Šta se desilo trebalo bi da utvrdi Osnovno državno tužilaštvo koje je, kako su potvrdili, pokrenulo postupak po krivičnoj prijavi Opštinske izborne komisije.

IZ SEP-a kažu neće dozvoliti takav scenario i pozivaju Kadića da dostojanstveno prihvati poraz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се