Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Lična karta

Ranka Perović, TVCG

11. 05. 2024. 07:39 >> 07:39
Čitaj mi:

REDITELJ PRVOG CG KANDIDATA ZA NAGRADU "OSKAR"

Lična karta: Draško Đurović, reditelj

Crnogorski reditelj zahvaljući kojem smo na velikom platnu, rame uz rame sa našim i regionalnim glumcima, gledali holivudske zvijezde Majkla Madsena i Marisu Berenson, kaže da je film radost, emocija, plemenita stvar, ali i prokletstvo. Film Draška Đurovića „As pik – Loša sudbina“, 2014. je izabran za prvog kandidata za nagradu Oskar u istoriji Crne Gore. Profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti, gdje predaje filmsku i TV režiju, kaže da drugovi iz djetinstva ostaju zauvijek, i ako ih ne gledamo decenijama. Navodi da je čuveni scenarista Ratko Đurović pričao da su u ratu propadale rodbinske, partijske, nacionalne veze. Drugarstvo iz djetinjstva nikad.

Gdje je najviše volio da provodi djetinjstvo, šta najčešće donosi sa putovanja, šta može odmah da ga oraspoloži i nasmije, Draško Đurović otkriva u Ličnoj karti.

  • Putovanja su sastavni dio naših života. Da li je neko mjesto probudilo nešto novo u Vama i gdje ste se najbolje osjećali?

Spadam u lijene ljude koji puno spavaju tako da svaki duži odlazak iz kuće doživljavam kao poluavanturu sa neizvjesnim krajem. Kao mlad sam malo putovao a kasnije sam se uvalio u svijet aerodroma, checking pointa, presijedanja, kašnjenja, gubljenja prtljaga, trčanja do gejta. Kasnije sjednem u kafić i gledam Notr Dam. Potez od Notr Dama preko Konkorda do Trijumfalne kapije nema nigdje drugo, to je srce urbane civilizacije. Pariz.

  • Šta najčešće donosite sa putovanja?

Najteži prtljag su knjige, teže od kamenja, a teže od knjiga su monografije, sa slikama……Ko ne vjeruje, neka proba.

  • Predstava o sreći se razlikuje od osobe do osobe. Kako je zamišljate? Šta je za Vas sreća?

Što ponekad radim ono što volim.

  • Šta može odmah da Vas oraspoloži i nasmije? A iznervira i naljuti?

Kad završimo neki veliki projekat, onda se smijemo zbunjivanju, svadjama, strahovima i histerijama kroz koje smo prošli. Čovjek koji se bavi našim poslom dnevno prodje kroz sedam mljevenja stresom, tako da kraj svega toga mora biti u antiklimaksu, smijemo se i vičemo jer nam se čini da ćemo nešto preskočiti od svog tog ludila koje je sad iza nas, a mi smo pobijedili.

  • Šta najviše volite kod sebe, a šta ne?

Nemam stpljenja, i onda kad vidim da neko zaobilazi temu uskačem mu u riječ. Loše. Površnost u bitnom momentu, jer mislim da nema produžetaka a to je "balkanski mentalitet".

  • Postoji li greška koja Vas je radikalno promijenila?

Devedesetih nijesam napravio korak koji bi me lišio sljedećih grešaka, ali sudbina ima svoju liniju. Naravoučenije: Ne snimaš filmove u zemlji koja film ne voli.

  • Kakvi ste kad Vam je dosta svega?

Bojim se momenta kad će mi svega biti dosta. To stanje izbjegavam. Uvaljujem se odmah u sljedeći problem. To se u psihijatriji zove „Što više to bolje.”

  • Kako bi opisali sebe u par riječi?

Kako me jednom poslije predstave "Zoro", opisao reditelj i snimatelj Božidar Bota Nikolić….ON JE DRUGAČIJI.

  • Šta nikada ne opraštate drugima?

Živimo u svijetu gdje svima morate sve opraštati, jer onda neko nešto oprosti i vama. Ali, ako ne želis da pomogneš drugome u nevolji, ti si loš covjek. To je nepogrešiv test. Pomozi.

  • Gdje ste tokom djetinjstva najviše voljeli da provodite vrijeme?

Na ovo pitanje, će svi odgovoriti isto, kod baba I tetaka. Sestra i ja u Herceg Novom.

  • Šta ste iz perioda djetinjstva zadržali do danas?

Prijatelje, to je jedina konstanta, drugovi iz tog perioda ostaju zauvijek, i ako ih ne gledaš decenijama. Ratko Đurovic je pričao da su u ratu propadale rodbinske, partijske, nacionalne veze. Drugarstvo iz djetinjstva nikad.

  • Što biste iz današnje perspektive rekli Drašku dječaku?

Mozak se mijenja, ali i srce, nažalost.

  • Omiljena pjesma, knjiga, film?

Sve će to o mila moja prekriti snjegovi, ruzmarin…..Dugme.
Film APOKALIPSA SAD. Kopola
Knjiga, naravno Grof Monte Kristo. Dima

 

  • Šta svijet fima predstavlja za Vas?

Sve. Radost. Emocije. Viziju. Vezanost za ekipu. Nove horizonte. Praviš novi svijet od ničega….Mnogo plemenita stvar, vjerujte... ili prokletstvo.

  • Da li ste oduvijek željeli da se bavite režijom?

Od osmog razreda osnovne. Svi su mi se naravno smijali. Moji kući najviše. Smiju mi se I danas, samo to bolje prikrivaju.

  • Koji Vam je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri?

Moj film As Pik postao je prvi CG kandidat za nagradu OSKAR, u istoriji. To ostaje u vremenu, i to niko ne može više da nam oduzme.

  • Da li imate želju da se oprobate i u nekoj drugoj profesiji?

Kad više fizički ne budem mogao da idem na snimanje, i ne budem imao one leptire u stomaku gdje da postavim kameru, vraticu se mojoj prvoj ljubavi, crtanju ilustracija. Tako je počelo, u staroj Pobjedi, dobio sam jedan debeli srebrni flomaster. Fotograf Mijo Tuč me je fotografisao. Tu imam manje od dvije godine i to ostaje u vama….Crna linija se pojavljuje na bijelom, praznom papiru. Čudo počinje….

  • Vaš životni moto je?

Ustani, mora AKCIJA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније