Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J.

27. 10. 2024. 19:19 >> 19:19
Čitaj mi:

ŽELIO DA UČINI DOBRU STVAR

Al Paćino otkrio razlog doniranja honorara za triler iz 80-ih

Al Paćino je u svojim novim memoarima otkrio da je donirao svoj honorar za triler „Gluvarenje“ iz 1980. jer je vjerovao da film eksploatiše LGBTQ+ zajednicu, piše magazin „People“.

U nedavno objavljenoj knjizi Soni Boj, 84-godišnji glumac se prisjetio kako je pristao na triler pokojnog reditelja Vilijama Fridkina jer se nadao da će zajedno „pomjeriti granice“. Ali to se nije desilo.

Paćino je u filmu igrao njujorškog policajca Stiva Bernsa, koga policijski kapetan odlučuje da unajmi kao detektiva jer izgleda veoma sličan žrtvama novog serijskog ubice koji ubija samo gej osobe.

Berns počinje da se maskira i posjećuje gej barove kako bi stao na kraj ubici, ali u isto vrijeme i sam doživljava krizu identiteta.

Paćino je u svojoj knjizi napisao da je film postao kontroverzan tokom produkcije, a neki demonstranti su pokušavali da prekinu snimanje jer su se plašili da će film prikazati LGBTK+ zajednicu u negativnom svijetlu.

Iako je Paćino tokom snimanja bio ubijeđen da radi dobru stvar, već nakon prve projekcije video je da film ima brojne probleme i odlučio je da ga ne promoviše.

Triler „Gluvarenje“ postao je meta i konzervativne i liberalne publike. Konzervativci su bili uznemireni što je Fridkin snimio film koji prikazuje LGBTK+ zajednicu, a liberali su ga kritikovali jer prikazuje pripadnike marginalizovane zajednice kao karikature, a ne kao stvarne ljude.

Paćino je rekao da je od filma zaradio veliku sumu novca koju je uložio u fondaciju, ali je na kraju cio iznos donirao organizacijama kojima je to bilo potrebno.

„Poklonio sam novac u dobrotvorne svrhe, a sa kamatama je ta fondacija trajala nekoliko decenija. Nisam siguran da li mi je to olakšalo savjest, ali je bar taj novac učinio nešto dobro“, objasnio je glumac i dodao da je „samo želio da iz cijelog ovog iskustva izađe nešto pozitivno“.

„Gluvarenje“ je adaptacija istoimenog romana autora Džeralda Vokera, a osim Paćina, u filmu su igrali Pol Sorvino, Karen Alen, Ričard Koks, Don Skardino, Ed O’Nil i Džo Spinel.

Fridkin, koji je preminuo 2023. godine, priznao je u intervjuu da je film imao negativan uticaj na pokrete za prava homoseksualaca, što mu nije bila namjera. Film je ostao u negativnom sjećanju za poznatog reditelja i zbog problema sa Paćinom.

„Kasnio je na set i često nije znao šta radimo tog dana“, rekao je Fridkin, koji je želio da tu ulogu igra Ričard Gir, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније