Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

07. 07. 2024. 17:34 >> 17:38
Čitaj mi:

RUKOMETNI GIGANT NA KOLJENIMA

Jedini izlaz za Budućnost - vraćanje kluba gradu i novi sponzor

Iznenadni odlazak glavnog sponzora, svega 18 dana pred zakazani početak priprema na Jahorini, pokrenuo je lavinu koja bi mogla da "zatrpa" ŽRK Budućnost.

Najtrofejniji crnogorski klub, koji je nedavno proslavio jubilarnu, 75. godišnjicu, obavijestio je javnost 1. jula da je kompanija "Bemax" odlučila da ode, iako je ekipa već formirana, stvoren respektabilan budžet za narednu sezonu, uplaćena polovina novca za pripreme, zakazane prijateljske utakmice...

Ljudi iz uprave Budućnosti su igračicama, doduše još nezvanično, rekli da su slobodne u izboru nove sredine. Prva i zasada jedina je otišla Ruskinja Valerija Kirdjaševa, koja je bez odigranog meča za "plave" odlučila da potpiše za rumunsku Gloriju iz Bistrice.

U julu je, međutim, jako teško naći novi klub, jer se u rukometu ekipe praktično formiraju tokom decembra i januara, poslije toga gotovo i da nema potpisa.

Jasno je da su sve igračice u problemu, a možda će situacija biti jasnija sjutra, nakon sastanka koji je najavila direktorica Marijana-Maja Bulatović.

"Na današnji dan klub se gasi. Nažalost, nije ni prvi ni posljednji, ali to je sudbina koja nas je sačekala", kazala je Bulatovićeva za "Dan".

Teško je, ipak, povjerovati da će Glavni grad i država pustiti da se ugasi dvostruki prvak Evrope, trostruki osvajač Kupa pobjednika kupova i Kupa EHF.

Logično djeluje opcija koju su iz Budućnosti kategorički odbijali prije nekoliko mjeseci - da klub opet postane vlasništvo Glavnog grada, koji je u budžetu namijenio 500.000 eura za učesnika Lige šampiona, ali nema mogućnost da ih uplati kolektivima koji nisu u njegovom vlasništvu.

Prije nego što bi se to dogodilo, vlasnici kluba bi morali da riješe sve otvorene probleme sa "Bemaxom", između ostalih i pitanje ko će platiti dug Mileni Raičević.

Bivša kapitenka je početkom novembra suspendovana, nakon što je tužila klub za neisplaćene zarade iz sezone 2020/2021, a nedavno je Arbitražni sud Evropske rukometne federacije odlučio u korist 34-godišnje Podgoričanke.

Rok za isplatu novca je bio 2. jula, dan ranije "Bemax" je "digao sidro". U slučaju da Budućnost ne plati dug Raičevićevoj mogla bi da bude suspendovana iz Lige šampiona, kao svojevremeno takođe dvostruki prvak Evrope, skopski Vardar.

Ali, do tada ima dosta vremena, prvo mora da se vidi hoće li klub uopšte opstati. Ukoliko se ugasi, kako sluti Bulatovićeva, u velikom problemu bi bila i reprezentacija Crne Gore, jer je za Podgoričanke u narednoj sezoni trebalo da igra 11 "lavica" - golmanka Armel Atingre, bekovi Đurđina Jauković, Jelena Despotović, Jelena Vukčević i Tanja Ivanović, krila Ivona Pavićević, Nađa Kadović, Nina Bulatović i Anastasija Marsenić, te pivotkinje Ivana Godeč i Andrijana Popović.

Ukoliko bi klub ponovo postao gradski, morao bi da se nađe i novi sponzor jer novac koji se daje iz budžeta nije dovoljan za učešće u Ligi šampiona.

Doduše, moglo bi da se nađe rješenje slično kao za Košarkaški klub Budućnost Voli, koji je prošle sezone od grada i države dobio oko 2,7 miliona eura. Toliki budžet bi bio dovoljan ne samo za nastup rukometašica u elitnom takmičenju, već i za velika djela, možda i povratak u Budimpeštu na fajnl-for... 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније