Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

A.J. [ RTS/Beta/Gardijan/Agencije ]

04. 10. 2024. 18:13 >> 18:13
Čitaj mi:

iz časa u čas

Izrael naredio evakuacije više od 30 mjesta u Libanu

Bukti sukob na Bliskom istoku. Iran je uputio poruku SAD preko Katara u kojoj je povodom rastućih regionalnih tenzija naveo da je faza jednostranog uzdržavanja završena, naveo je iranski izvor za Al Džaziru. Izraelska vojska najavila je nastavak napada na ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, dolini Beka i u južnom Libanu. Vojni oficir IDF-a je poginuo u borbama na jugu Libana, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Razmjena vatre između Hezbolaha i Izraela se nastavila. Izraelska vojska najavila je nastavak napada na ciljeve Hezbolaha u Bejrutu, dolini Beka i u južnom Libanu.

18:12

Izraelska vojska naredila je u petak stanovnicima više od 30 mjesta u Libanu da se odmah evakuišu.

Nekoliko eksplozija potreslo je ranije u petak područje u blizini aerodroma u Bejrutu.

Izrael je ranije u četvrtak bombardovao centar Bejruta, nakon što su izraelske snage pretrpjele najsmrtonosniji dan na libanskom frontu u proteklih godinu dana sukoba sa Hezbolahom.

Опширније

15:48

Svi zaposleni u javnoj bolnici Mardžajun na jugu Libana evakuisani su danas posle pogibije četiri bolničara u udaru izraelskog drona, pa ta bolnica više ne funkcioniše, javila je Libanska nacionalna novinska agencija.

Uloga te bolnice je bila veoma važna otkako je Izrael pojačao napade iz vazduha 23. septembra. Načelnica hitnih službi Šošana Mazrani je rekla da su zaposleni morali pobjeći zbog izraelskog drona kraj bolnice.

Izrael je takođe izveo udar na centar Islamske zdravstvene organizacije Khirbet Salim danas popodne i ima ranjenih, dodaje se u izveštaju libanske Nacionalne novinske agencije.

Još jedan član službe hitne pomoći je ubijen, a drugi ranjen tokom spasavanja u južnim predgrađima Bajruta, koja su intenzivno bombardovana noć ranije.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati održao je danas niz sastanaka u cilju da se izvrši pritisak na Izrael da omogući bezbjedno spasavanje i prevoz žrtava vazdušnih udara.

Najmanje 102 Libanca zaposlena u službi hitne pomoći su poginula od početka sukoba Izraela i Hezbolaha prije godinu dana.

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) upozorio je danas da je Bliski istok na "ivici provalije regionalnog oružanog sukoba" posle pojačanja izraelskih napada protekle noći.

U upozorenju se navodi da civili podnose udar sukoba tokom protekle godine, zbog otmice talaca u Izraelu, rata u Gazi, u kojem je ubijeno više od 41.000 Palestinaca, po Ministarstvu zdravlja u enklavi i sada civili u Libanu ginu u izraelskim napadima.

"ICRC poziva sve strane da izbjegavaju korišćenje eksplozivnog oružja u naseljenim područjima jer izazivaju nasumične povrede, vodeći do potencijalno visokog bilansa civilnih žrtava" i štete, navedeno je u saopštenju.

ICRC je pomogao da se 105 talaca koje je oteo Hamas 7. oktobra vrati u Izrael u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora tokom jednonedjeljnog primirja prošlog novembra, prenose agencije.

Опширније

14:37

Izraelska vojska je saopštila da su njeni borbeni avioni gađali ciljeve Hezbolaha u blizini ključnog graničnog prelaza između Libana i Sirije tokom noći.

"Infrastruktura u blizini graničnog prelaza Masna između Sirije i Libana pogođena je sinoć", navedeno je u vojnom saopštenju.

Navodi se da su vazdušni napadi bili usmjereni na sprečavanje protoka oružja u Liban iz susjedne Sirije, a među ciljevima je bio i navodni podzemni tunel korišćen za prebacivanje oružja preko granice, prenosi Gardijan.

Опширније

13:37

Broj stradalih u Gazi dostigao je 41.802, saopštilo je ministarstvo zdravlja te teritorije.

"Najmanje 41.802 Palestinca su ubijena, a 96.844 povrijeđena u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra", navelo je ministarstvo zdravlja Gaze u saopštenju.

Опширније

12:54

Izraelska vojska je saopštila da je u napadima na južni Bejrut u četvrtak popodne po lokalnom vremenu ubila šefa komunikacione jedinice Hezbolaha.

Avičaj Adraj, arapski portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), izjavio je da je Mohamad Rašid Skafi bio na čelu komunikacija te grupe od 2000. godine.

Hezbolah još uvijek nije izdao saopštenje o žrtvama nakon izraelskih napada u južnim predgrađima Bejruta u četvrtak.

Опширније

08:10

IDF: Oko 20 raketa ispaljeno iz Libana ka sjevernom Izraelu

Izraelska vojska objavila je da je iz Libana ka sjeveru Izraela, u posljednjih sat vremena, lansirano oko 20 raketa.

Vojska kaže da je većina projektila presretnuta, dok su drugi pogodili otvoreno tlo.

Pored toga, nekoliko minuta kasnije ispaljene su još rakete prema oblasti Galileje. One su takođe presretnute ili su pogodile otvoreno područje.

Опширније

07:30

Broj poginulih u napadu Izraela na izbjeglički kamp na Zapadnoj obali povećan na 18

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da se broj poginulih u napadu Izraela na na izbjeglički kamp Tulkarem na sjeveru okupirane Zapadne obale povećao se na 18.

Prethodno je saopšteno da je najmanje 16 osoba poginulo u tom napadu, jednom od najsmrtonosnijih vazdušnih udara na Zapadnoj obali u poslednje vrijeme.

Palestinsko ministarstvo navodi da spasioci hitno prebacuju povrijeđene u bolnicu i traže preživjele, prenosi Al Džazira.

Zvaničnik izbjegličkog kampa u Tulkaremu Fejsal Salama izjavio je da je izraelska vojska napad izvela lovcem F-16.

Izraelska vojska saopštila je da je meta napada bio šef lokalne mreže Hamasa u Tulkaremu Zahi Jaser Abd al-Razek Oufi, kao i da je i nekoliko drugih operativaca takođe ubijeno u napadu, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas je osudio napad, a izraelska vojska navodi da je Oufi planirao planirao i predvodio pokušaj napada automobilom-bombom u blizini naselja Ateret prošlog mjeseca.

Prema izraelskoj vojsci, Oufi je bio uključen i u obezbjeđivanje oružja drugim operativcima Hamasa koji su nedavno izveli brojne napade na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Navedeno je da je napad izveden u koordinaciji sa izraelskom službom unutrašnje bezbjednosti Šin Bet.

Опширније

06:45

Meta izraelskog napada na Bejrut potencijalni nasljednik vođe Hezbolaha

U noćašnjem udaru izraelske avijacije na Bejrut meta napada je bio potencijalni nasljednik nedavno ubijenog vođe Hezbolaha.

Prema pisanju Njujork Tajmasa koji se poziva na tri neimenovana izraelska zvaničnika meta napada je bio Hašem Safiedin koji je prisustvovao sa drugim visokim liderima Hezbolaha sastanku u podzemnom bunkeru u predgrađu Bejruta.

Ostaje nejasno da li je Safiedin povrijeđen u izraelskom udaru na libansku prijestonicu, najžešći.

Опширније

06:43

Ajatolah Hamneji predvodi molitvu i drži propovjed u centralnoj džamiji u Teheranu

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodiće molitve petkom i održati javnu propovjed koja bi mogla da rasvijetli planove Islamske Republike nakon masovnog raketnog napada na Izrael.

Hameneijeva rijetka propovjed u petak - prva u skoro pet godina - dolazi tri dana prije godišnjice od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi, izazvanog napadom palestinske militantne grupe na Izrael 7. oktobra.

Ajatolah, koji ima najviši autoritet u Iranu, predvodiće muslimane u molitvi u džamiji Imam Homeini u u centru Teherana.

Опширније

06:41

Najmanje 16 poginulih u izraelskom napadu na Zapadnoj obali. Prethodnog dana IDF je u više navrata bombardovao Bejrut i južni dio Libana.

Libanska grupa Hezbolah javila je da je salvom raketa gađala izraelsku vojnu industriju u zalivu Haifa.

Izraelski borbeni avioni su napali obavještajne i komunikacione lokacije Hezbolaha u Bejrutu, saopštila je izraelska vojska.

IDF poziva stanovnike više od 20 gradova u južnom Libanu da odmah napuste svoje domove, jer je nastavila sa napadima na Hezbolah.

Vojni oficir IDF-a poginuo je u borbama na jugu Libana, saopštile su izraelske odbrambene snage.

Iran je uputio poruku SAD preko Katara u kojoj je povodom rastućih regionalnih tenzija naveo da je faza jednostranog uzdržavanja završena, naveo je iranski izvor za Al Džazira.

Palestinska uprava za vode saopštila je da su sektori vodosnabdijevanja i kanalizacije u Pojasu Gaze pretrpjeli značajnu štetu u poslednjih gotovo godinu dana izraelskih napada na enklavu, pri čemu je preko 85 odsto vodovodnih i kanalizacionih objekata potpuno ili djelimično prestalo sa radom.

Zapadne zemlje načinile su hitne planove o evakuaciji svojih građana iz Libana nakon dramatične eskalacije sukoba između Izraela i libanskog oružanog pokreta Hezbolah, kao i iranskog raketnog napada na Izrael.

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku mogla bi da proizvede značajne ekonomske posljedice po regionalnu i globalnu ekonomiju, dok bi cijene roba ostale ispod maksimuma iz prošle godine, saopšteno je iz MMF-a.

Опширније

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се