Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

09. 09. 2024. 07:47 >> 07:47
Čitaj mi:

DRVOPRERAĐIVAČI IZ PLAVA TVRDE

Štete od potkornjaka mjere se milionima

Štete od potkornjaka mjere se stotinama miliona kubnih metara, tvrdi aktivista udruženja drvoprerašivača u Plavu Nedžad Cecunjanin.

"Svakog dana drvo visoko 12 metara upije iz zemlje oko 190 litara mineralnih materija, zatim podigne tu mješavinu do vrhova krošnje, pretvori je u 4,5 kilograma ugljenih hidrata i oslovodi 1700 metara kubnih kiseonika", tvrdi Cecunjanin.

Cecunjanin je zapravo citirao poznatog profesora dokrota Miladina M. Ševarlića, agroekonoma, predsjednika Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije.

Cecunjanin tvrdi da se tako vrlo lako može izračunati ekološka šteta koju je pričio potrkornjak u šuma na teritoriji Plava, a posebno Nacionalnog parka Prokletije.

"Naša procjena, uz pomoć stručnjaka, naravno, je da je u šumama plava zbog potkornjaka osušeno najmanje 151 hiljada stabala smrče. Pri tome smrča ide u visinu i do 40 metara. Kada bi se iglice samo jedne smrče poređale po zemlji, zahvatile bi površinu od 40 ari. Sada možete da zamislite kolika je ekološka šteta od potkornjaka“, kazao je Cecunjanin.

On je 151 osušenih hiljadu stabala pomnožio sa1700 metar kubnih kiseonika i dobio brojku od 256 miliona i 700 hiljada kubnih kisionika koliko se gubi svakodnevno iz plavskih šuma.

"To je minimum, jer profesor Ševarlić govori od drvetu visokom 12 metara, a smrča ide u visinu i do 40 metara. To znalči da bi, zapravo, ovu brojku od 256 miliona trebalo pomnožiti sa još tri, to bi bilo 770 miliona metara kubnih kisenika koji se svakodnevno gubi zbog osušenih stabala“, kazao je Cecunjanin.

On je zbog toga rekao da problem potrkornjaka nije više problem Plava i Crne Gore, već mnogo širih prostora, koji trpe zbog manjka emitovanja kiseonika.

Njegov kolega, poznati građanski aktivista Rašit Marković, ovaj ekocid doveo je u vezu sa ekocidom koji je napravljen izgradnjim dvije male hidroelektrane u Nacionalnom parku Prokletije, gdje su pokupljene i stavljen u cijevi od samih izvorišta tri rijeke pitke vode.

„Tu je izvršeno takozvano dreniranje terena, i zemlja je potpuno isušena. Ja mislim da je ovaj prvi ekocid izazvao ovaj drugi. Oni broje uhvaćene potkornjake, a nas prave neprijateljima, dok građani Plava ovo mirno posmatraju“ – napisao je Marković.

Portal RTCG posao je o tome da su se NVO Drvoprerađivači Plava obratili se zbog toga javno predsjedniku države Jakovu Milatoviću, premijeru Milojku Spajiću, poslaniku Armenu Šehoviću, kao i Upravi za inspekcijske poslove da pomognu oko nalaženja rješenja.

"Umjesto da se proglasi epidemija, oni su izuzeli inspektora Hakiju Jasavića da ne vrši nadzor u NP Prokletije i da ne kaže da je ovo što se radi kriminal, a jedini krivci su Agencija za zaštitu životne sredine, Nacionalni parkovi Crne Gore i NP Prokletije“ - napisali su oni.

Cecunjanin je ovu situaciju uporedio sa „ubijanjem Plava bez ijednog ispaljenog metka, jer ovo ni jedan okupator ne bi mogao ovako da uradi šta je neko nečinjenjem uradio“.

Priča oko bolesti potkornjaka u šumama Nacionalnog parka Prokletije prvu put je pokrenuta u ljeto 2022. godine, a zatim je dobila na težini u nobembru mjesecu prošle godine, kada je šumarski inspektor iz Plava Hakija Jasavić podnio Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu krivičnu rijavu protiv menadžmenta Nacionalnih parkova Crne Gore, koji nisu postupili po nalogu iz aprila te godine da izvrše sanitarnu sječu.

Bolest potkornjaka je zbog tog nemara ekpanzivno napredovala i napravila milionske štete državi Crnoj Gori.

Kada je Jasavić počeo da upozorava, zahvaćeno je bilo tek do 15 hiljada kubika šume, dok se sada procjenjuje da je zaraženo i osušeno mimnimalno 151 hiljada stabala.

Uprava inspekcijskih poslova je po zahtjevu NPCG izuzela inpektora Jasavića iz kontrole u NP Prokletije, ali je u potpunosti podržala njegove stavove u vezi sa razmjerama štete koju je potkornjak napravio, a Jasavić je to nazvao ekološkim kriminalom „zbog kojeg će kad-tad neko morati da odgovara“.

Njegova krivična prijava protiv menadžmenta NPCG otišla je iz ODT u SDT, zatim je vraćena u ODT, i koliko je poznato, trenutno se vrše neka ispitivanja.

Marković je takođe napisao da zbog izrečenih  stavova stoji na raspolaganju državnim organima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније