Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

B.B.

23. 09. 2024. 15:13 >> 15:14

SVEČANOST U DOBROTI

Otvorena obnovljena Slavjanska čitaonica

Slavjanska čitaonica u Dobroti, nakon opsežne rekonstrukcije, danas je svečano otvorena.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, otvarajući rekonstruisani objekat Slavjanske čitaonice, zahvalio je Sekretarijatu za investicije i Mjesnoj zajednici Dobrota I na uloženom trudu, naglasivši kako je uspješno obnovljen reprezentativan objekat u samom srcu Dobrote.

"O budućoj namjeni ovog objekta odlučilo se u prošlosti, kada je Slavjanska čitaonica osnovana radi očuvanja i njegovanja kulture, tradicije, jezika i muzike. Tako će ostati i ubuduće, s tim što kao gradska uprava osjećamo potrebu da jedan dio ovog prostora posvetimo ljudima koji su osnovali čitaonicu i porodicama koje su u Dobroti prije toliko godina imale dovoljno sluha i patriotizma da formiraju jednu ovakvu ustanovu. Prisjećamo se starih kapetanskih porodica, prvih predsjednika čitaonice iz porodice Kamenarović, porodice Radimiri koja je učestvovala u izgradnji ovog objekta i svih ostalih koji su utkali svoje živote u Dobrotu i Slavjansku čitaonicu“, kazao je predsjednik Jokić.

Kako navode u saopštenju, Jokić je istakao posebno zadovoljstvo što je ova čitaonica rekonstrukcijom konačno završila svoj višedecenijski vrletni put kroz katastre i službe za imovinske odnose.

"Nakon što je više puta pokušavana takozvana valorizacija objekta kroz izgradnju apartmana, danas smo na tu priču stavili tačku. Pokazali smo da znamo vrjednovati naše kulturno nasljeđe i kvalitetno njime upravljati", poručio je Jokić.

Većina arhitektonskih elemenata rekonstrukcijom je zadržala identičan izgled, dok su portali i rozete, te lusteri i djelovi stolarije restaurirani. U narednoj godini biće urađeno i parterno uređenje Slavjanske čitaonice.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dobrota I Vedran Milošević, naglašavajuću kulturološki i istorijski karakter Slavjanske čitaonice, rekao je da se obnovom dobio izuzetno vrijedan objekat na ponos Kotora i Crne Gore.

Slavjansku čitaonicu osnovali su Dobroćani 1862. godine, doživljavajući je u vrijeme austrougarske vladavine svojevrsnim kulturnim i identitetskim hramom. Od 1902. godine nalazi se u današnjem objektu, građenom za njenu namjenu.

U Slavjanskoj čitaonici, povodom njenog otvaranja, upriličena je izložba radova dobrotske čipke, koje su uradili polaznici radionica organizovanih od strane Opštinske javne ustanove „Muzeji“ Kotor, uz stručno vođenje Nade Radović i podršku Opštinu Kotor.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније