Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin [ Radio Crne Gore ]

21. 09. 2024. 15:39 >> 15:39
Čitaj mi:

DANI MEDA U NIKŠIĆU

Preko 40 pčelara: Prinosi mali, ali kvalitet zagarantovan

Regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme u Nikšiću, okupila više od 40 izlagača, koji se, kažu, i ove godine mogu pohvaliti kvalitetom, ali ne i dobrim prinosom meda.

"Osim meda imamo i med u saću, propolis, vosak... Med nam je sa područja Duge prema Goliji. Imamo mušterije koje godinama kupuju med kod nas, tako da nemamo poroblema sa prodajom", kazala je Milica Martinović čiji otac se godinama bavi pčelarstvom.

Da je med iz Banja odličnog kvaliteta tvrdi pčelar Milan Kilibarda.

"Pčele su u mi u Banjanima, to je stacionarno pčelarstvo, jer ne selim pčele. Banjani su zdrava sredina, gdje nema zagađenja, nema hemije, nema pesticida, tako da je med vrhunskog kvaliteta", kaže Kilibarda.

Iako kvalitet uvijek nađe put do potrošača, pčelari se suočavaju sa brojnim izazovima. Vremenske prilike uticale su na prinos, a ni cijene nijesu usaglašene.

"Za mojih preko četrdeset godina rada ovo je najgora godina koja je od sada bila. Jedva sam 'ukrao', ne izvadio, nego 'ukrao' od pčela po dva kilograma meda, da bih bar podmirio dio troškova. Svaka godina je sve izazovnija. Pitanje je kakva će biti i ova koja nam slijedi", kaže dugogodišnji pčelar sa Grahova Jovan Vučković.

"Ni približno prošloj godini po prinosu meda. Imam oko 70 drušatava. Bilo je oko 500 kilograma meda. Nestabilna je i cijena i slaba prodaja. Ja med cijenim 18 eura, a čujem da se može naći i za 12 - 15 eura. Nijesu usaglašene cijene, a sve je poskupilo", kaže pčelar Brano Jovović.

Izložbu meda u gradu pod Trebjesom otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakavši da se samo zajedničkim radom izazovi mogu prevazići.

"Naša je obaveza da zajedno sa vama, stručnjacima, ljubiteljima pčelarstva radimo na unapređenju ove djelatnosti kako bi pčelari imali stabilne uslove za rad, a naši potrošači uživali u kvalitetnim domaćim proizvodima", poručio je Joković.

I potrošači mogu dati doprinos. Neophodno je apeluje Radule Miljanić iz Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore da vode računa prilikom kupovine jer se na tržištu mogu naći brojni falsifikati koji se plasiraju kao pčelinji proizvodi.

Kao i prehodnih godina tako i ove cilj manifestacije je, kazao je predsjednik Pčelarske organizacije Nikšić Mijodrag Radulović, promovisanje potencijala pčelarstva i turizma.

Tradicionalnu manifestaciju obogatio je kulturno umjetnički program.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније