Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2024. 16:13 >> 16:14
1

DPNCG

Nedopustivo je brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune

Nedopustivo je brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune, poručila je generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), Mila Radulović.

"Pozivamo političare da u završnici kampanje pred lokalne izbore u Podgorici ne zaborave ulogu medija u društvu i svoju odgovornost da novinari rade u bezbjednom okruženju. Podsjećamo ih da novinari i mediji ne smiju biti zloupotrebljavani, omalovažavani i na bilo koji način uključivani u političke kampanje, uključujući i predstojeće lokalne izbore u Podgorici", poručila je  Mila Radulović

Političari, poručuje Radulović, odgovaraju na novinarska pitanja, imaju veći stepen tolerancije na kritike, razumiju slobodu i ulogu medija.

"To su standardi Evropske Unije i Evropskog suda za ljudska prava, koje oni navodno zagovaraju a izgleda slabo razumiju. Nedopustivo je brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune. Takođe, da podsjetimo da je uloga medija – da izvještavaju u interesu javnosti i kritikuju vlast, jer to doprinosi odgovornosti javnih zvaničnika i razvoju demokratije", ističe Radulović.

Uloga medija, ističe Radulović, nije da se stavljaju na stranu jedne ili druge političke opcije."Oni takođe imaju odgovornost i za objavu plaćenih oglasa, koji sadrže netačne informacije i zloupotrebu ličnih podataka. Stavljenje oznake “promo” ne abolira za objavu netačnih informacija.

Apelujemo da se u završnici kampanje novinari ne koriste za političke ciljeve bilo koje političke opcije. Ako postoje dokazi o povredi Kodeksa novinara i novinarki, pozivamo učesnike izbora i građane da ulože žalbe samoregulatornim tijelima i našem udruženju, koje će ih dalje proslijediti", zaključila je Radulović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније