Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

24. 09. 2024. 20:07 >> 20:07
Čitaj mi:

na usluge se dugo čeka

Neophodno uspostaviti savjetovalište za oralnu higijenu u Centru za autizam

Nije nepoznanica da djeca s autizmom na stomatološke usluge čekaju dugo. To je pokazalo i istraživanje Sindikata doktora medicine u kojem je učestvovalo 50 roditelja. Apeluju na nadležne da trajno riješe problem.

Djeca s autizmom suočavaju se s dugim čekanjem na stomatološke intervencije, pokazalo je istraživanje Sindikata doktora medicine rađeno u junu.

Milena Popović Samardžić iz Sindikata doktora medicine kaže da nije riječ o danima nego mjesecima.

"Pa čak i u situacijama kada se radi o ozbiljnim akutnim stanjima gdje roditelji navode čekanje uglavnom između dva i četiri mjeseca dok 30 posto njih je prijavilo čekanje duže od 6 mjeseci", navodi Popović Samardžić. 

Ipak, Popović Samardžićeva naglašava da trenutno ne postoje liste čekanja za stomatološke intervencije, ali ističe neophodnost trajnog rješavanja problema. Ključna je, kaže, prevencija.

"Na pitanje da li su stomatološke usloge jednako dostupne djeci sa poteškoćama u razvoju kao i neurotipičnoj djeci, 74 odsto roditelja je odgovorilo sa ne. Cilj je sistemsko rješenje koje neće zavisiti od trenutnog menadžmenta ustanove", kaže Popović Samardžić.

Marija Antunović sa Stomatološkog fakulteta u Podgorici smatra da će poboljšanje oralnog zdravlja ove ranjive kategorije biti poboljšano jedino ako unaprijedimo preventivu u našoj stomatološkoj praksi.

Osim toga, predlažu uspostavljanje savjetovališta za oralnu higijenu u Centru za autizam, kao i otvaranje regionalnih stomatoloških centara na sjeveru i jugu zemlje, kako bi stomatološka zaštita bila ravnomjerno dostupna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније