Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ivan Mijanović, RTCG

25. 10. 2024. 17:29 >> 17:29
Čitaj mi:

johansson i rejnders

Komesari za pravosuđe i unutrašnje poslove naredne sedmice u Crnoj Gori

Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson i komesar za pravosuđe Didier Rejnders učestvovaće sljedeće sedmice na Ministarskom forumu EU o pravosuđu i unutrašnjim poslovima na Zapadnom Balkanu koji će biti održan u Budvi 28. oktobra.

“Na prvoj ministarskoj sjednici biće riječi o saradnji u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i trgovine ljudima i drogom, kao i o implementaciji Akcionog plana EU za Zapadni Balkan u pogledu upravljanja migracijama”, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Ministri će takođe odobriti sljedeću fazu mape puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, za koju se očekuje da počne 2025. godine.

Komesar Rejnders će, kako se navodi, obavijestiti ministre o radu EU na digitalizaciji pravosudnog sistema, istovremeno ohrabrujući partnere sa Zapadnog Balkana da u potpunosti iskoriste fondove EU i usvoje ili ažuriraju relevantne pravne instrumente.

“Diskusija će se fokusirati na to kako ojačati pravosudnu saradnju u krivičnim stvarima, uključujući transnacionalni organizovani kriminal, bliskom saradnjom sa tijelima EU kao što su Eurojust, Europol i Evropsko javno tužilaštvo”, navode u EK.

Komesar Rejnders će, dodaje se, pružiti najnovije informacije o odgovoru EU na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, uključujući odgovornost za zločine počinjene nad Ukrajincima.

Na marginama sastanka, Rejnders će imati bilateralne susrete sa ministrom pravde Crne Gore Bojanom Božovićem i ministrom pravde Sjeverne Makedonije Igorom Filkovim. Potpisaće i sporazum o jačanju saradnje između Eurojusta i Bosne i Hercegovine.

Komesarka Johanson će se u Podgorici sastati sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem i ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem. Johanson će prisustvovati i potpisivanju radnog sporazuma između Agencije Evropske unije za droge i Crne Gore s ciljem jačanja saradnje u borbi protiv nedozvoljenih droga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније