Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

28. 10. 2024. 19:52 >> 22:19
Čitaj mi:

KOPRIVICA

Policija primila samo jednu prijavu za Balijagića, upozorila mještane prije ubistva

Državni sekretar MUP-a Petar Koprivica kazao je u emisiji "Naglas" da je bjelopoljska policija primila samo jednu prijavu za Aliju Balijagića koji se sumnjiči za dvostruko ubistvo u selu Sokolac.  On je istakao da je to bilo istog dana kada je počinjeno ubistvo te da je tada policija tragala pet sati za njim i da je upozorila mještane.

 

U emisiji "Naglas" govorilo se o nasilju i bezbjednosnoj situaciji u zemlji.

Osim o slučaju vršnjačkog nasilja u Baru i odluci Višeg suda, zbog koje je ponovo održan protest u tom gradu, bilo je riječi i o dvostrukom ubistvu u Bijelom Polju.

Državni sekretar MUP-a Petar Koprivica kaže da policija radi sve što je u njenoj moći da locira ubicu dvoje ljudi u Tomaševu.

„Događaji koji su prethodili ubistvu trajali su nekih desetak dana. On je boravio u Vraneškoj dolini, počinio neka razbojništva, ukrao pušku”, kazao je Koprivica.

On je istakao da prema trenutnim policijskim izvještajima, tog dana oko 12 sati primili su prvu i jedinu prijavu građanina da se to lice kreće sa puškom.

„Istog trenutka policijski službenici su pošli na teren u skoro petočasovno obilaženje. Obišli su kuću u kojoj je stanovao, pretresli su cijeli kraj, ulazili u kuće, upozorili mještane”, kazao je on.

Zamjenik predsjednika MZ Tomaševo, Boško Mašković, kaže da se mještani koji se nalaze u zabačenijim djelovima ne osjećaju bezbjedno dok se ne pronađe osumnjičeni ubica.

„Što se tiče daljih koraka i da li će neko biti odgovoran za ovaj događaj, ostavićemo na vrijeme kada sve bude završeno“, kazao je Mašković.

Istakao je da je teren jako težak te da policija nema lak posao.

Koprivica je kazao da 24 sata dnevno u rotacijama veliki broj službenika "češlja" okolna mjesta.

On je dodao da se očekuje da Balijagić na svaki mogući način pokuša da pobjegne policiji i dodao da je on naoružan i, sumnja se, psihički nestabilan.

Ponovio je da će se internom istragom utvrditi da li je bilo propusta i ko je odgovoran.

Član Udruženja sudija Rade Ćetković objasnio je da je Balijagić na slobodi jer je odslužio sve ranije kazne, zbog kojih je robijao preko 35 godina.

„Ako je sve to tačno, očigledno je da se radi o takvom profilu ličnosti na koje sve ovo što je do sada rađeno nije moglo ostaviti traga i uticaja da usvoji opšte vrijednosti i da se ponaša u skladu sa njima“, rekao je Ćetković.

Advokat Stefan Jovanović objašnjava da je osumnjičeni odslužio svoje kazne te da u zatvoru ne može biti niko ko u tom trenutku nije pravosnažno osuđen. Međutim, smatra da bi lica kao što je Balijagić trebalo da budu pod nekom vrstom nadzora.

Poslanik Demokrata Momčilo Leković smatra da definitivno moramo imati bazu podataka izvršioca najtežih krivičnih djela, naročito povratnika, i nad njima se mora sprovoditi nadzor.

"Ključno je da se ovaj počinilac pronađe i što prije uhapsi. Postoje okolnosti koje otežavaju istragu", rekao je Leković.

Naglasio je da će se utvrditi odgovornost, što se nije dešavalo ranijih godina.

Slučaj ranjavanja srednjoškolca

Ćetković: Puštanje sa slobode A.K. može izazvati nezadovoljstvo samo kod onih koji ne znaju šta je pritvor

Kada je riječ o slučaju osamnaestogodišnjeg Darisa Mujića, koga je maloljetni A.K. teško ranio nožem u dvorištu Gimnazije „Niko Rolović“, Koprivica kaže da je policija odmah preduzela sve što je u njenoj moći.

„Odmah je upućen inspektor za maloljetnike i policija, i oni su preduzeli sve što je u njenoj nadležnosti. Mislim da je u ovom slučaju policija uradila sve kako treba“, rekao je Koprivica.

Odluka da se A.K. nakon devet dana pusti da se brani sa slobode, prema riječima Rada Ćetkovića, može izazvati nezadovoljstvo samo kod onih koji ne znaju šta znači pritvor.

„Pritvor nije odluka o nečijoj krivici. Pritvor nije kazna; pritvorom se ne prejudicira ishod postupka. Pritvor služi samo kao mjera da obezbijedi nečije prisustvo ako postoji mogućnost da će on ometati vođenje postupka“, objasnio je Ćetković.

Ćetković objašnjava da je sud uvažio to što je maloljetnik A.K., nakon što je ranio Mujića, došao kući i priznao svojoj majci, a ona ga je uzela za ruku i odvela u stanicu policije.

„Takvim licima se mora pristupati obazrivo, jer je riječ o osobama koje nijesu zrele, koje nijesu punoljetne i koje sasvim drugačije razmišljaju od nas. To što je ispričao majci može da ukaže da je osjećao strah. S druge strane, ni sudiji, niti državnom tužiocu nije bila poznata činjenica da se radi o povratniku, jer u spisima egzistira izvod iz kaznene evidencije u kojoj on ranije nije osuđivan. Ne postoji krivična sankcija koja je njemu ranije izrečena“, kazao je on.

Advokat žrtve Stefan Jovanović kazao je da činjenica da se A.K. trčećim korakom udaljio sa lica mjesta u desetinama slučajeva može ukazivati na opasnost od bjekstva.

„To što je on sve ispričao svojim roditeljima možda može da znači i poimanje straha, ali i nešto drugo. Apsolutno mi je neprihvatljivo obrazloženje za puštanje iz pritvora u onom dijelu u kojem kaže da ne može ići van granica Crne Gore. On može bježati po Crnoj Gori. Ne bi bio ni prvi ni posljednji“, kazao je on.

Objasnio je da A.K. nije u kaznenoj evidenciji jer predmet u kojem je osumnjičen za napad na grupu sportista iz BiH prije više od godinu i po nije okončan.

Ćetković je kazao da postupci u Crnoj Gori traju duže zbog nedostatka sudija.

Leković je kazao da je jako zabrinjavajuće što sud nema informaciju da je riječ o povratniku.

“To upravo ukazuje na činjenicu da se pravosuđe nalazi u problemu i vidi se obim u kojem je taj problem”, kazao je on.

Smatra da maloljetnik zbog postupaka pravosuđa ne može biti svjestan koliko je ozbiljno ono za šta se tereti.

Koprivica je rekao da policija nema posebne mjere koje može primjenjivati u odnosu na to lice.

"On je u ovom trenutku slobodan čovjek", kazao je on.

Jovanović je kazao da je Daris izašao iz bolnice, ali da kvalitet njegovog života više neće biti isti nakon ovog događaja.

"Prije je okrivljeni izašao iz pritvora nego Daris iz bolnice", kazao je on.

Predsjednica Osnovnog suda u Baru Tamara Spasojević kazala je da nije tačna informacija da je postupak o nanošenju teških povreda sportistima iz BiH pred sudom već godinu i po.

“Postupak je aktuelizovan tek u februaru ove godine, a prije toga je izvršena istraga”, kazala je ona.

Objasnila je da su postupci prema malojetnicima drugačiji nego prema punoljetnim licima i da zahtijevaju dodatnu opreznost.

“Vrlo je intenzivno zakazivanje prestresa u tom predmetu i želim da pošaljem poruku građanima Bara da mogu ostvariti pravdu pred Osnovnim sudom”, kazala je ona.

Istakla je da se sud suočava sa manjkom sudija, a velikom količinom predmeta i da ih trenutno samo petoro radi jer je dvoje na bolovanju, a da po sistematizaciji treba da ih bude jedanaestoro.

“Samo nas petoro se suočava sa velikim brojem predmeta, ali moram da kažem da važimo za efikasan sud i veliki broj riješenih predmeta iza nas. Sud je uradio sve da postupak ne zastari i da se ne odugovlači”, naglasila je ona.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније