Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.Mi.

09. 09. 2020. 14:58 >> 14:58

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Otkup jagnjadi realizuje se uspješno

Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada Crne Gore, realizuje se ovih dana uspješno. Procjena je da će ovi privredni subjekti otkupiti oko 14.000 jagnjadi od stočara širom Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

''Vlada Crne Gore podržala je ovaj program i ove godine, kao nastavak brige prema potrebama i penzionera i farmera, sa posebnim senzibilitetom u ovoj izazovnoj godini. Sprovođenje ovog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, s jedne strane, i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama, s druge strane'', navode u saopštenju.

Otkup je počeo u prvoj sedmici septembra, kako je i najavljeno, a na terenu ga realizuju MI Goranović(NK), Mesopromet(BP) i HM Durmitor (ŽB).

Otkup jagnjadi, u ovoj godini, kažu, ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije COVID19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan.

''Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,50 eura po kilogramu žive mjere. Cijena mesa za penzionere biće kao i u prošloj godini - 4,40€/kg, uz plaćanje na osam mjesečnih rata'', kažu iz Ministarstva.

Sprovođenje ovog programa organizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom PIO, Savezom udruženja penzionera, Investiciono-razvojnim fondom, uz učešće privrednih subjekata.

''Vlada će finansijski podržati ovaj program tako što će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediti subvencije u iznosu od 1,3€/kg mesa: solidarno sa 1,1€/kg mesa, a preostali dio od 0,20€/kg Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid-19'', stoji u saopštenju.

Navode da je Investiciono razvojni fond Crne Gore obezbijedio kreditna sredstva u iznosu od 2 miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima. U program, kako kažu, uključeni su privredni subjekti iz sektora mesne industrije koji su ispunili uslove IRF-a za dobijanje kreditih sredstava, što će biti garancija blagovremenog i sigurnog plaćanja farmerima za otkupljenu jagnjad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније