Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

22. 09. 2024. 07:29 >> 07:29
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Adis Balota

Pročitajte šta je obilježilo sedmicu za nama iz ugla generalnog sekretara Socijaldemokratske partije (SDP) Adisa Balote.

PONEDJELJAK 16. 9.

Stigli su rezultati održanih lokalnih izbora iz Gusinja. Ovo su prvi u seriji lokalnih izbora za ovu godinu (Podgorica, Kotor, Budva), a očekuje se i raspisivanje u Beranama. Navedeni lokalni izbori jesu uvod u dinamično proljeće 2025. godine.

Rezultati izbora u Gusinju su pokazali da nema iznenađenja, sve je ostalo isto kao i prije izbora. Jedino iznenađenje jeste bilo da Evropa sad nije uspjela da formira lokalnu listu, već je u kampanji radila za listu Demokrata Crne Gore.

Vlada je saopštila da su utvrdili Predlog zakona o elektronskim komunikacijama s Izvještajem sa javne rasprave i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima s Izvještajem sa javne rasprave. Kazali su da je to urađeno na telefonskoj sjednici 14. septembra, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova. Već je opšte poznato, a to se može zaključiti i na osnovu podataka sa portala Vlade Crne Gore, da je ova Vlada rekorder po broju elektronskih sjednica. Održano je više elektronskih od redovnih sjednica. Jednostavno se nameće pitanje, da li je Vlada Crne Gore u nekoj vrsti vanrednog ili ratnog stanja? Koliko je sjednica proteklo u glasanju preko aplikacija Viber ili Whatsapp.  Da li su te sjednice Vlade Crne Gore nebitne ili nevažne, pa je dovoljno da ministri, potpredsjednici i premijer (njih 32) pošalju SMS poruku sa tekstom DA ili NE?

Apsurd u glasanju ide do te mjere da je na jednoj u novembru 2023. i generalni sekretar Vlade Dragoljub Nikolić glasao za tačke dnevnog reda zasjedanja, iako nije imao ovlašćenje za to jer nije član Vlade.

Andrija Mandić i dalje stabilno drži kormilo parlamentarne većine. Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD)  čestitao je praznik Srbije i Republike Srpske - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. On nije našao za shodno da čestita 21. maj, Dan nezavisnosti svim građanima Crne Gore. On je jedini od najviših državnih funkcionera koji to nije učinio, dok su potpredsjednici Skupštine i drugi državni zvaničnici uputili čestitke​.

UTORAK 17. 9.

Još se u javnosti tumači potez Vučića a vezano za vraćanje obaveznog vojnog roka od 75 dana. Vučić je potpisao saglasnost i čeka se da Vlada Srbije usvoji tu odluku. Ovaj potez prate i svi susjedi Srbije. Razlog jeste, što se zna kako je u prošlosti korištena ili bolje reći zloupotrijebljena ta vojska. Ovdje se samo još postavlja pitanje, da li može navedena odluka i da pomogne oko rješavanja problema sa dvojnim državljanstvom. Naime, da li će sada mladići iz RS ili Crne Gore ili Kosova, morati da se odazovu pozivu? Ako se ne odazovu, da li gube državljanstvo ?

Gradonačelnik Beograda je pompezno najavio izgradnju spomenika četničkom komandantu i saradniku okupatora Draži Mihajlovića. Nije jasno zašto trenutna politička elita u Srbiji toliko želi da ponizi antifašističku Srbiju. Pod komandom Draže nastradao je veliki broj građana Srbije, a on je rehabilitovan i sada se grade spomenici. Na društvenim mrežama se pojavio post jednog antifašiste i građanina Srbije koji dobro ilustruje navedeni predlog:

“Stvarno velika sreća što Adolf Hitler nije bio Srbin. Da jeste, sada bismo imali ne samo spomenik, nego i Bulevar Adolfa Hitlera, Hitlerove dane porodice, Hitlerovu nagradu, vrtić Mali Adolf i radničke sportske igre zaposlenih u gradskoj upravi - Hitlerijada”.

Iz Crne Gore imamo infomaciju da je i danas prijavljen još jedan slučaj zaraze kju groznicom. Izgleda, da je situacija više nego alarmantna, jer je do sada uništeno preko 150 grla stoke, a zabilježeno je i više slučajeva obolijevanja kod ljudi. Iako nas je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede ubjeđivao da kju groznica ne može da pređe na ljude, ipak se ispostavilo da to nije tačno. Poručio je javnosti u TV emisiji “da prethodna vlast nije plaćala za žrtve COVID-a, a da će sadašnja vlast i on kao ministar poljoprivrede naći način da plati za uginutu stoku”. Ovo poređenje jeste za pamćenje!

Podgoričko preduzeće “Putevi” nema dozvolu za rad Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine (MDUP), ali ih to ne ometa da na više lokacija u Podgorici i okolini rade nove saobraćajnice, parking mjesta, saniraju puteve… Iz tog preduzeća tvrde da su pokrenuli postupak u vezi sa izdavanjem licence, ali to iz Ministarstva demantuju - tvrde da im “Putevi” još nijesu dostavili novi zahtjev za dozvolu.

Treba razmisliti da se ovakve izborne kampanje zaštitite kao “kulturno dobro”.

SRIJEDA 18. 9.

Niz eksplozija u Siriji i Jordanu, a koji su vezani za uređaje za komunikaciju - pejdžere, ostavili su cijeli svijet u grču i strahu. Postavlja se pitanje koja je granica sajber špijunaže i državnog terorizma. Pokazalo se da su tajne službe uspjele da u fazi proizvodnje pejdžera i toki voki uređaja, da ugrade eksplozivne naprave koje se aktiviraju na signal ili SMS. Postavlja se pitanje šta se sve može desiti i sa smart telefonima.

Ministarstvo kulture je odbilo zahtjev za izgradnju spomenika bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Amfilohiju. Vjerovatno, zbog izborne kampanje u Podgorici i Kotoru, ministarka je naknadno promijenila mišljenje i izjavila da nije ofbijen zahtjev već da treba Vlada da izda saglasnost. Zakon je jasan, da se licima poslije 20 godina od smrti, može, uz saglasnost Vlade, podizati spomenik. Svi se sjećamo tenzija prilikom podizanja spomenika Pavlu Đurišiću u mjesto Zaostro, koji je obilježio takođe jedan izborni ciklus, a u svrhu mobilizacije biračkog tijela. Svi su izgledi da se neće stati na ovome, a vezano za ovaj zahtjev.

U Nikšiću zaražene još dvije osobe kju groznicom. Očekuju se novi slučajevi.

ČETVRTAK 19. 9.

Da je Mandić glavni u parlamentarnoj većini, potvrdio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bećić, koji je objavio da je Vlada dala saglasnost da se podigne spomenik bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Amfilohiju. Ministri iz redova Bošnjačke stranke i albanskih stranaka su napustili sjednicu Vlade. Inetresantno je da premijer Spaić nije predsjedavao ovom sjednicom Vlade već je bio službeno odsutan. Svi se sjećamo velikog broja izjava Amfilohija a vezano za Crnogorce, Bošnjake, Albance, Hrvate, pripadnike LGBT, NATO, EU...

Postavlja se pitanje, zašto je izabrana lokacija za spomenik u Beranama?

Poslije 10 godina na poziciji generalnog sekretara NATO Jans Stotelberg je održao oproštajni govor. Za vrijeme njegovog mandata, NATO je pokazao da je izuzetno snažan, vitalan i važniji nego ikada prije. Kada su svi računali da će poslije agresije Rusije na Ukrajinu izgubiti značaj zbog “straha” ili ličnog interesa pojedinih država članica, NATO je izašao još jedinstveniji a EU još kompaktnija.

PETAK 20. 9.

Nastavlja se agonija sa skupštinskom većinom u Opštini Berane. Predsjednik Skupštine je zakazao sjednicu, pa završio na Internom odjeljenju Bolnice. Vlada je već juče, naravno putem Whatsappa, donijela odluku da pošalje upozorenje lokalnom parlamentu zbog neodržavanja sjednica i nefunkcionalnosti organa i službi. I na ovom slučaju se pokazuju dvije stvari: da DF apsolutno kontroliše Vladu, a ogleda se u direktnoj pomoći u produženju ovakvog stanja u Opštini Berane, kao i potvrdu da u opštinama gdje je DF učestvovao u vlasti da su doživjele krizu i vanredne izbore.

Premijer Spajić ove godine ne predvodi delegaciju Crne Gore na generalnoj Skupstini UN. Premijer nije obavijestio predsjednika Milatovića, već je odabrao potpredsjednika Vlade da predvodi delegaciju. Crna Gora je od nezavisnosti uvijek bila zastupljena na generalnoj Skupštini UN na nivou premijera ili predsjednika države. U sličnoj sitaciji, premijer Dritan Abazović je u svojoj poluprivatnoj režiji poveo najbrojniju delegaciju na Skupštinu UN, a zvanični predstavnik je tada bio predsjednik Đukanović. Eto ideje i za predsjednika Milatovića! U svemu ovome samo ugled Crne Gore slabi, a možda je i to jedan od ciljeva, nikada se ne zna!

Predsjednik Skupštine i predsjednik NSD je koristio svaku priliku da javnosti poruči da je sistem vladanja posljednjih 30 godina bio mafijaški i kriminogeni, a da su zaštitnici takvog sistema bili i sudije i tužioci i policija. Zato je informacija, da je sada gdin Mandić zaposlio honorarno u kabinetu penzionisanog sudiju Ustavnog suda gdina Gogića, i da će koristiti njegova ekspertska znanja, odjeknula kao nevjerica, zar su svi koji su zapamtili političko djelovanje Mandića shvatile da su i sudije ustavnog “čuvale mafijaški system”.

SUBOTA 21. 9.

Standard građana Crne Gore po paritetu kupovne moći trenutno je na 52 odsto prosjeka Evropske unije. Prema analizi Svjetske banke, ako bi crnogorski BDP prosječno rastao po stopi od 4% godišnje, Crna Gora bi prosjek EU dostigla 2048. godine, navedeno je u Vladinom dokumentu pod nazivom predlog smejrnica makroekonomske i fiskalne politike za period 2024 - 2027. godine.

Međutim, u istom dokumentu se prognozira rast BDP-a od 3,1 i 3,2 za 2026. i 2027. godinu, što znači da se do 2048. neće ostvariti da Crna Gora dostigne EU prosjek. Isti dokument govori i da će neto javni dug biti preko granice od 60 odsto BDP-a. Vlada planira da se u naredne tri godine zaduži oko tri milijarde eura, od toga 2,15 milijardi za vraćanje starih dugova. Postavlja se pitanje koliko je od tih dugova nastalo od 2020. godine?

Osam dana do lokalnih izbora u Podgorici i Kotoru, od premijera Spajića smo dobili obećanje da će građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje da dobiju stan po 1.000€/m2, a izvedena kamata je 1,2% godišnje. Interesantno je da projekat nosi naziv “Velje brdo”, što znači da je projekat za podstanare iz Podgorice. Odmah na početku ovaj projekat izaziva sumnju, jer otvara veliki broj pitanja koji se logički postavljaju: Koliko košta projekat? Koliko će država učestvovati u trošku kamate? Ko su izvođači projekta i po kojoj cijeni i na kraju, važno pitanje, šta će država uraditi sa podstanarima u ostalim gradovima Crne Gore? Za sada ništa?

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније