Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

09. 10. 2024. 18:20 >> 18:20

NAJSTARIJI ŠEF DRŽAVE NA SVIJETU

Kamerun traga za 91-godišnjim predsjednikom

Vlasti Kameruna tvrde da je dugogodišnji predsjednik Pol Bija (91) "odličnog zdarvlja" dok zbog njegovog višenedjeljnog odsustva iz javnosti opozicija nagađa šta je s njim i gdje je, čak i da li je živ, piše Bi-Bi-Si (BBC).

On je najstariji šef države na svijetu, i u svijetu je on najduže uzastopno vladajući aktuelni lider koji nije kralj i drugi je najduže vladajući predsjednik u Africi.

Predsjednik Bija nije viđen od 8. septembra, kada je bio u Pekingu na Forumu Kina-Afrika, a potom je trebalo da bude na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, ali nije došao.

Premijer Samuel Mvondo Ajolo je danas rekao da "od posjete Pekingu predsjednik dužnosti obavlja u Ženevi", a portparol Vlade Rene Sadi da će se predsjednik vratiti u Kamerun "narednih dana".

Predsjednika Biju odavno kritikuju što mnogo vremena provodi van zemlje, posebno u Švajcarskoj i kažu da je "njegova omiljena rezidencija" Hotel "Interkontinental" u Ženevi.

Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) izvijestio je još 2018. da je Bija od dolaska na vlast 1982. godine do tada u inostranstvu ukupno proveo četiri i po godine.

Pol Bija je predsjednik Kameruna od 1982. godine, a prethodno je bio premijer od 1975. do 1982.

Pod njegovom vlašću Kamerun je prešao iz jednopartijskog u višepartijski sistem, ali je njegova vladavina takođe obilježena endemskom korupcijom, dok je demokratija urušena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније