Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M. [ Milorad Filipović RCG ]

21. 09. 2024. 11:06 >> 12:03
Čitaj mi:

profesorica đurović

Ocean Race Europe veliki događaj za Boku i Crnu Goru

Crna Gora naredne godine biće domaćin dijela Međunarodne jedriličarske regate "The Ocean Race Europe", najavio je ministar pomorstva Filip Radulović, poručujući da će taj događaj prvi put biti održan i na Jadranu.

The Ocean Race predstavlja najveće i najprestižnije takmičenje najboljih svjetskih jedriličarskih timova koje se duže od 5 decenija, organizuje svake 4 godine.

Inicijativa da Crna Gora bude domaćin neke od etapa te regate potekla je od kapetana Vladimira Šparovića, a Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, dio je tima zaduženog za pripremu i realizaciju tog vrhunskog sportsko ekološkog i humanitarnog događaja.

Profesorica Zorica Đurović za Radio Crne Gore govorila je o tome kako se Crne Gora izborila da jedna od etapa Ocean Race Europe bude u našoj državi.

"Iskrena da budem, ja sam lično za Ocean Race prvi put čula kada je kapetan Vladimir Šparović, vlasnik kompanije Omega Team, na preporuku zajedničkih saradnika i prijatelja, došao da nam predstavi cijelu ideju i koncept ovakvog jednog projekta. Naravno, ideja nam se odmah dopala jer su u pitanju ozbiljni evropski i svjetski događaji, a jedan od naših glavnih ciljeva i ciljeva uopšte Univerziteta Crne Gore jeste podizanje vidljivosti naše visokoobrazovne institucije uz jednu generalnu društvenu odgovornost za koju se zaista trudimo da je demonstriramo svakom prilikom, jer vjerujemo iskreno da naukom i edukacijom možemo našu lokalnu i našu ukupnu društvenu zajednicu učiniti boljom", istakla je ona. 

Đurović ističe da su i profesori Pomorskog fakulteta Kotor dio tima koji je uspio da čuvenu regatu dovede u Crnu Goru i Boku Kotorsku.

"Dakle, učestvovali smo u pripremi same aplikacije. Naše kolege nautičari, kapetani Igor Stanovčić i Igor Petrović i Ivan Mraković, doktorandi na našem fakultetu radili su pripremne studije koje su učinile sastavni dio same aplikacije. Takođe, kolega dr Stevan Kordić napravio sjajan video i fotomaterijal. Nakon podnošenja prijave za domaćina jedne od etapa trke Ocean Race uslijedili su posjete njihovih delegacija, ispitivanje mogućnosti i crpni pregovori sa našom vladom Crne Gore uz izradu brojnih dodatnih studija i stručnih mišljenja", objašnjava Đurović. 

"Sve u svemu proces je okončan, možemo slobodno reći da smo u samom finišu ove naše zajedničke trke i eto na našu sreću sporazumi su postignuti i Boka je odabrana i to ne kao jedna od etapa što je bila probitna ideja, odnosno ponuda, već za sami finiš trke", poručuje ona. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније