Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

B.B.

01. 10. 2024. 12:47 >> 12:59
2
Čitaj mi:

Apelacioni sud

Arseniju Stanoviću 15, umjesto 12 godina zatvora

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu Višeg državnog tužilaštva i preinačio odluku o kazni Arseniju Stanoviću na 15 godina zatvora zbog krivičnog djela ubistvo. Presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Stanović oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Kako navode u saopštenju, Apelacioni sud Crne Gore je 9. septembra donio presudu kojom je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i preinačio presudu Višeg suda u Podgorici od 19.03.2024. godine u dijelu odluke o kazni optuženom Arseniju Stanoviću.

Podsjećamo da se Arsenije Stanović optužnicom Višeg državnog tužilaštva teretio da je 11. maja 2018. godine, ubio ukrajinsku državljanku Anastasiju Lašmanovu, sa kojom je bio u emotivnoj vezi.

"Stanovića je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 Krivičnog zakonika Crne Gore. Presudom Višeg suda u Podgorici optuženi Arsenije Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17.06.2018. godine pa nadalje. Protiv ove presude žalbu je izjavilo Više državno tužilaštvo u Podgorici sa predlogom da Apelacioni sud Crne Gore preinači presudu Višeg suda, tako što će optuženog Stanovića osuditi za krivično djelo teško ubistvo i izreći mu kaznu propisanu za to krivično djelo, adekvatnu težini učinjenog krivičnog djela i stepenu njegove krivice", objašnjavaju u odluci. 

Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore prvostepeni sud nije počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede Krivičnog zakonika na koje se ukazuje žalbom, niti druge povrede odredaba krivičnog postupka o kojima ovaj sud vodi računa po službenoj dužnosti.

"Međutim, Apelacioni sud je mišljenja da prvostepeni sud nije pravilno odmjerio kaznu optuženom za izvršeno krivično djelo i da nije u dovoljnoj mjeri cijenio otežavajuće okolnosti koje postoje na strani optuženog, koje se ogledaju u tome da je optuženi nanoseći veliki broj uboda i udaraca pokazao istrajnost i upornost u izvršenju krivičnog djela, kao i radnje koje je preduzeo nakon izvršenja krivičnog djela u cilju prikrivanja istog. Iz tih razloga Apelacioni sud je preinačio izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina na maksimalnu kaznu zatvora za ovo krivično djelo u trajanju od 15 godina, cijeneći da je izrečena kazna srazmjerna težini izvršenog krivičnog djela i stepenu krivice optuženog i da će se ovako odmjerenom kaznom postići svrha kažnjavanja, odnosno da će se ovako izrečenom kaznom uticati na optuženog, ali i na druge da ubuduće ne čine krivična djela", navode u Apelacionim sudu. 

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније