Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

19. 09. 2024. 11:30 >> 11:35
1

KOLAŠINSKA PJEVAČKA GRUPA U ĐENOVIĆIMA

„Đude“ šire svoje vještine i na primorju

U Đenovićima je od 13. do 19. septembra realizovan projekat „Očuvanje tradicionalnog ženskog pjevanja u Crnoj Gori“ čiji nosilac je bio Davor Sedlarević sa članicama Ženske pjevačke grupe „Đude“.

Kako ističu u ovom društvu, ciljevi projekta su povećanje svijesti o važnosti starog tipa pjevanja kao neizostavnog dijela identiteta jednog naroda, osnaživanje mladih djevojaka da se bave raritetnim vještinama, promocija različitih muzičkih izraza, promocija mladih talenata i sticanje novih vještina.

"Dvoglasnom sekundnom pjevanju kod žena u Crnoj Gori prijetilo je potpuno nestajanje iz prakse. To je nekada bio dominirajući način pjevanja u Crnoj Gori (do polovine 20. vijeka). Riječ je o a cappella pjevanju, dakle bez ikakve instrumentalne pratnje. Pravila tog pjevanja odstupaju od savremenih normi tonalnog sistema. Želja mi je bila da, s obzirom na to da učešće na ovakvim seminarima iziskuje prilična finansijska sredstva, što više djevojaka dobije priliku da besplatno nauči osnove tradicionalnog (arhaičnog) pjevanja“, kazao je Davor Sedlarević.

Istakao je da je zadovoljan brojem polaznica kojih je bilo preko dvadeset i to ne samo iz Herceg Novog, već i iz Tivta i Kotora.

Učene su pjesme sa sjevera zemlje, te numere iz sfere nasljeđa manje brojnih naroda.

Partneri u projektu bili su KUD „Sloga“ iz Đenovića koji je obezbijedio prostor za rad, kao i Vokalna grupa „Lira“ iz Herceg Novog.

Željka Moskov i Marijela Milanović, saradnice na projektu, naglasile su da su radionice ovakvog tipa od naročitog značaja za popularizaciju pjevanja kod djevojaka i žena u Crnoj Gori, ali u kulturno-umjetničkim društvima i srodnim ansamblima.

Asistentkinje iz grupe „Đude“ ovoga puta bile su Milena Rondović, Viktorija Tatić, Tara Dulović i Danica Šćepanović koje su nesebično podijelile svoje znanje sa učesnicama seminara.

Projekat je sufinanasiralo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore kroz Konkurs „Kultura mladih — kultura budućnosti“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније