Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

03. 10. 2024. 16:11 >> 16:11
Čitaj mi:

Večeras U GALERIJI ART

Promocija knjige "Plavo pero" Lorenca Maronea

Promocija novog romana "Plavo pero" jednog od najznačajnijih italijanskih savremenih pisaca Lorenca Maronea, biće upriličena večeras u 20 časova, u Galeriji Art.

Roman je, u prevodu na crnogorski jezik izdao Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica. Ovo je prvi prevod tog romana na neki od jezika ex-ju regiona. Sa Maroneom će razgovarati Aleksandar Šurbatović.

"Toto je plava ara, amazonski papagaj velike vrijednosti. U Napulj stiže u kuću don Ćira, šefa Kamore. Kuća je haotična poput džungle, sa keramičkim tigrovima i raskošnim slikama. Zlatna kuća. Ali Totov život je veoma težak, dok ne postane desna ruka don Ćira, kada mu se otvaraju vrata raja. 'Plavo pero' je smiješna i groteskna priča koja opisuje svijet Kamore i život bosova, koji je samo naizgled sjajan. To je pravi zatvor iz kojeg je teško pobjeći, jer je to jedini život koji su ikada poznavali", navode u kratkom opisu radnje romana.

Kako dodaju u Sektrarijatu za kulturu, svojim uobičajenim majstorstvom, Marone gradi zabavnu, laganu i podrugljivu priču koja ostaje u sjećanju.

Njegove knjige su objavljene u osamnaest zemalja i prevedene na osamnaest jezika. Objavio je i roman "Sitnice koje život znače", koji je imao mnogo izdanja u Italiji i inspirisao film "Nježnost". Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Streza, Bankarela, Đankarlo Sijani i Elsa Morante. Nedjeljni je kolumnista u dnevnim novinama "La Repubblica", u redakciji u Napulju, a piše i za nedjeljni kulturni dodatak "Tuttolibri" italijanskih novina "La Stampa". Od 2018. godine umjetnički je direktor napuljskog Sajma knjiga "Ponovo počinjem od knjiga".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније