Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

K. J.

20. 09. 2024. 17:10 >> 17:08
Čitaj mi:

Bigović

"Pametna i tehnološki napredna Podgorica"

Podgorica ima potencijal da postane jedan od najpametnijih gradova u regionu, a da bi se to ostvarilo potrebno je znanje i ulaganje lokalne vlasti saopštio je Aleksa Bigović, kandidat za odbornika liste Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić.

Kao srce Crne Gore, Podgorica, ima potencijal da postane pravi primjer pametnog grada.

"Zamislite grad u kojem se svjetla na ulicama pale samo kada je potrebno, gdje se javni prevoz prati u realnom vremenu, a gdje građani mogu jednostavno prijaviti kvarove i predložiti rješenja. Bigović navodi da je sve ovo moguće zahvaljujući pametnoj upotrebi tehnologije. Da bismo ostvarili ovu viziju, potrebno je ulagati u pametnu infrastrukturu - od senzora za praćenje kvaliteta vazduha do pametnih semafora koji optimizuju saobraćaj u cijelom gradu a ne samo u samom centru, te digitalne usluge za građane - od e-uprave do platformi za participativno budžetiranje, ali i kroz obuku građana - kako bi mogli da koriste nove tehnologije i aktivno učestvuju u razvoju grada", naveo je Bigović.

Zajedno možemo, dodaje Bigović, stvoriti Podgoricu koja je održiva, efikasna i ugodna za život.

"Naš Grad se nalazi na početku puta ka digitalnoj transformaciji a da bi se ovaj proces ubrzao, potrebno je usvojiti sveobuhvatan pristup koji će obuhvatiti sljedeće oblasti, ističe on i navodi četiri kompnente, i to: Smart city platforma: centralizovana platforma koja će povezivati sve pametne uređaje i sisteme u gradu, Big data: analiza ogromnih količina podataka kako bi se donosile bolje odluke o upravljanju gradom,Vještačka inteligencija (AI): primjena AI algoritama za optimizaciju različitih gradskih usluga, Cybersecurity: obezbjeđenje svih digitalnih sistema kako bi se zaštitili od cyber napada", naveo je Bigović.

Pored tehnoloških rješenja, dodaje kandidat Preokreta za odbornika, potrebna je saradnja svih aktera: lokalne vlasti, privrede, građana, akademske zajednice.

"Zatim dugoročno strateško planiranje, kako bi se osigurala održivost digitalne transformacije investiranje u ljudske resurse - obukom zaposlenih i građana za korišćenje novih tehnologija", zaključuje Bigović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се