Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.J.

20. 09. 2024. 21:05 >> 21:05
Čitaj mi:

povodom Dana ekološke države

Milatović i Rakčević zasadili drveće na Lješkopoljskoj Gorici

Kandidati za odbornike liste “Za bolju Podgoricu” predvođeni predsjednikom države Jakovom Milatovićem i kandidatom za gradonačelnika Lukom Rakčevićem danas su na Lješkopoljskoj Gorici, povodom Dana ekološke države Crne Gore, zasadili 33 stabla raznog drveća.

Zasađena su 33 stabla, simbolično za svaku godinu po jedno stablo od 1991. kada je Crna Gora 20. septembra na Žabljaku proglašena za ekološku državu.

Milatović je čestitao svim građanima Dan ekološke države i istakao je da je ponosan što danas sa svojom djecom i sa svima ostalima učestvuje u ovoj akciji i što time pokazuju kakav treba imati odnos prema prirodi, prema zaštiti životne sredine i kako se stvara zelena Podgorica i Crna Gora.

“Danas svi zajedno proslavljamo Dan ekološke države, 33 godine je prošlo od kad je Crna Gora postala ekološka država, ekologija je u temeljima državnosti Crne Gore. Luka i ja smo danas zasadili maslinu, čime smo poslali jasnu poruku na kojim vrijednostima se baštini naša građanska koalicija, na vrijednostima zelene Crne Gore, mira, ljubavi prema Podgorici i ljubavi prema Crnoj Gori”, poručio je Milatović.

Kazao je da su mu roditelji dok je bio mali, kad bi šetali Goricom, govorili da su oni dok su bili gimnazijalci pošumljavali Goricu.

"Srce mi je danas puno zato šmo mi danas našu djecu učimo, kao što su oni učili mene, kako se voli svoj grad i kakav treba imati odnos prema prirodi”, zaključio je Milatović.

Rakčević se zahvalio Ani Novaković Đurović, Petru Krivokapiću, Jasni Gajević i svim sugrađankama i sugrađanima koji su u posljednjih godinu dana vodili računa o Lješkopoljskoj Gorici. Posebno se zahvalio ekološkim aktivistima Vuku Vujisiću, Predragu Tomoviću i drugima ljudima koji su, kako je kazao, "inicijatori ove ideje kojoj su dali snažan vjetar u leđa i koji danonoćno borave na ovom brdu i trude se da ove sadnice održavaju i navodnjavaju".

“Za Lješkopoljsku Goricu smo dobili prije mjesec dana sjajno idejno arhitektonsko rješenje. Po tom principu želimo da ozelenimo Malo brdo, Dajbabsku goru, Velje brdo i svaku drugu golet”, istako je Rakčević i dodao:

“Na ovaj način mi pokazajemo kako se treba odnositi prema prirodnim bogastvima našeg grada i da je naš cilj da Podgorica bude ne samo jedan od najzelenijih gradova bivše Jugoslavije, nego i u Evropskoj Uniji”, poručio je Rakčević.

On je naglasio da su oni u zadnjih godinu dana izgradili preko 120 hiljada metara kvadratnih novih parkovskih i zelenih površina i da taj rezultat žele da nadmaše u naredne četiri godine. Rakčević je zaključio da će na podgoričkim izborima glas za broj 10 značiti bolju, zeleniju i čistiju Podgoricu.

Poslanica u Skupštini Crne Gore i bivša ministarka ekologije Ana Novaković Đurović čestitala je svim prisutnima i građanima Dan ekološke države ističući da je ponosno na inicijativu Foruma mladih URE i njihovog poslaničkog kluba kojom je 2021. godine u Skupštini Crne Gore 20. septembar proglašen za Dan ekološke države.

“Obilježavanjem ovog dana podsjećamo sve nas na prirodne ljepote, bogatstva, potencijale i resurse naše države koja nas obavezuju da ih bolje čuvamo i koja zaslužuju mnogo više naše pažnje. Obaveza nam je da svakoga dana počev od naših navika pa do sistemskih rješenja, kako na nivou države, tako i na nivou Glavnog grada čuvamo Crnu Goru i njene prirodne ljepote”, poručila je Novaković Đurović.

Ona je istakla da je ponosna i srećna što ovaj dan obilježavaju na Lješkopoljskoj Gorici gdje su prošle godine, kako je kazala, sa budućim gradonačelnikom Lukom Rakčevićem i sa ekološkim aktivistima pokrenuli akciju pošumljavanja Lješkopoljske Gorice.

“29. septembra ćemo počistiti u Podgorici sa rezultatom, a onda ćemo dalje nastaviti da sadimo naše pobjede, naše građanske, evropske i ekološke Crne Gore”, zaključila je Novaković Đurović.

Petar Krivokapić, kandidat za odbornika i direktor lokalnog podgoričkog preduzeća Zelenilo, zahvalio se svima koji su došli da učestvuju u još jednoj akciji pošumljavanja brda Lješkopoljska Gorica. Dodao je da zelenih površina nikad nije dosta i da svi koji učestvuju u akciji, stvaraju jednu lijepu ekološku i zelenu priču koja će oplemeniti Lješkopoljsku Goricu i ostaviti je tako budućim generacijama.

Krivokapić je istakao da su oni danas na Lješkopoljskoj gorici zasadili autohtone vrste i to košćele, crni bor i hrast, kao i masline. On je zaključio da su klimatske promjene i zagađenost vazduha veliki problem i da će oni nastaviti i po preuzimanju vlasti da uvećavaju zelene površine u samom gradu i oko Podgorice.

Kandidat za odbornika i direktor Plodova Nikola Radulović kazao je da je 50-tih godina brdo Gorica izgledalo isto kao što danas izgleda Lješkopoljska Gorica, ali da su tada naši stari njenim pošumljavanjem, kao što mi danas to radimo, učinili da brdo Gorica danas izgleda kao zelena oaza na ponos svih Podgoričana i Podgoričanki.

On je zaključio da će pored pošumljavanja Lješkopoljske Gorice isto učiniti i sa Dajbabskom gorom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се