Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.B. [ Portal RTCG ]

20. 09. 2024. 09:32 >> 09:36
Čitaj mi:

PODACI MUP-A

Pravo glasa u Podgorici ima preko 145.000 birača

Broj birača u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u Podgorici je 145.724, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Broj birača je veći nego na prethodnim izborima u Podgorici prošle godine kad je na spisku 144.095 birača.

Uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš) u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance od 8 do 17 sati. 

U Kotoru pravo glasa ima 18.498 birača. 

Takođe je i broj birača u kotorskom biračkom spisku bio manji na izborima održabim u junu 2023. godine - 18.431.

Uvid u birački spisak, birač u Kotoru takođe može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Kotor, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 8 do 14 sati uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu. 

"Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me", piše u saopštenju MUP-a. 

Takođe su poručili da su uoči izbora oformili i Call-centar sa jedinstvenim brojem 19820.

"Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa". piše u saopštenju MUP-a. 

Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

Call-centar MUP-a radiće svakog dana počev od petka 20. septembra, u terminu od 8 do 15 sati.

Call-centar će, uoči održavanja izbora, odnosno u subotu 28. septembra raditi u periodu od 8 do 20 sati, dok će u nedjelju 29. septembra, odnosno na dan održavanja izbora, raditi u periodu od 7 do 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се