Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.L.B.

24. 09. 2024. 15:37 >> 15:40
Čitaj mi:

lista “Preokret”

Marković: “Brza” autobuska linija, veće subvencije za bicikla

Problem saobraćajnih gužvi u Podgorici može se riješiti efikasnijim autobuskim porevozom, gradnjom više parkirnih garaža i mjesta i unapređivanjem uslova za kupovinu i korišćenje bicikala, saopštio je Nebojša Marković, kanididat za odbornika liste Preokret – “Ovako više ne može - Srđan Perić”.

Kako navodi u saopštenju, Preokret se zalaže za tri modaliteta za rješavanje saobraćajnih gužvi u gradu. Prvi, navodi Marković: javni prevoz je jedan od glavnih prioriteta Preokreta.

“Insistiraćemo na formiranju javnog saobraćajnog preduzeća koje će biti pojačano sa potrebnim brojem autobusa gdje ćemo pored uvođenja novih povećati i frekventnost polazaka na svim linijama.Takođe, potrebno je uvesti i novu, takozvanu "brzu" liniju na svakih 10 min kroz "glavnu arteriju" saobraćaja u Podgorici od Starog aerodroma do Tološa bulevarima Veljka Vlahovića, Pera Ćetkovića, Pete proleterske, Svetog Petra Cetinjskog i Mihaila Lalića”, navodi Marković.

Marković dodaje da će Preokret inistirati da se parkirna politika implementirati fazno, tako da u prvoj fazi budu izgrađene tri podzemne garaže tokom prve godine mandata.

Jedna na Trgu Božene Vučinić (koji će biti rekonstruisan i popločan) i dvije, kako ističe, u užem jezgru centra grada, a do kraja mandata ukupno 10 podzemnih i nadzemnih garaža.

Marković ističe da gdje nam zakonski uslovi dozvoljavaju, treba prepisati parking mjesta na vlasnike stanova po sistemu "jedan stan - jedno parking mjesto" i to u sljedećim kvartovima: Blok 5 i blok 6, Ulici Avda Međedovića, Bulevar Revolucije, Ivana Vujoševića, Vase Raičkovića, Moskovska i u gradiću Pejton.

“Kvalitet života građana u tim dijelovima grada znatno bi porastao, a svi oni sugrađani koji tu dolaze poslom, iz zabave, u šoping ili iz bilo kog drugog razloga bi bili motivisani da mijenjaju navike i dolaze gradskim prevozom ili nekim alternativnim prevozom kao što je biciklo ili pješke”, navodi Marković.

Uporedo sa izgradnjom parkirne infrastrukture podigli bi, kako kaže Marković, nivo kazni za nepropisno parkiranje posebno na parkinzima za OSI.

“Posebno je važan treći modalitet, dodaje kandidat Preokreta za odbornika na podgoričkim izborima, gdje bi izgradnjom 30 km novih, modernih biciklističkih staza, povećanjem subvencija za kupovinu bicikala, električnih bicikala i električnih trotineta sa sadašnjih 100 i 200 eura na 200 i 400 eura bi se dao poseban podstrek u pravcu rasterećnja saobraćaja”, kazao je Marković.

Kaže da će insistirati na obezbjeđivanju subvencije za izgradnju natkrivenih garaža za bicikla u svim kvartovima koji za to pokažu interesovanje.

“Subvencije opštine uz dio sredstava koji bi obezbijedile skupštine etažnih vlasnika mogu na taj način promovisati biciklo i motivisati građane da ga koriste kao sredstvo urbane mobilnosti pri čemu se na taj način smanjuju gužve u gradu, utiče pozitivno na ekologiju ali prije svega na zdravlje naših građana”, zaključuje Marković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се