Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M.Lj. [ N1 ]

10. 10. 2024. 07:15 >> 07:15
Čitaj mi:

ZDRAV SAN

Klinički psiholog otkrio koja je idealna temperatura sobe u kojoj spavate?

Ukoliko se probudite u ranim jutarnjim satima, ljekari upozoravaju da bi u tome mogla da ima ulogu i naša tjelesna temperatura.

Oni koji se redovno bude u tri ujutru i bore se da ponovo utonu u san vrlo dobro će znati očajničku potragu za efikasnim trikovima za spavanje. Vjerovatno ste isprobali različite tehnike disanja, prilagodili „najbolje“ položaje za spavanje ili savršeno tempiranu večeru, piše HuffPost.

Ali ako ne rade tako dobro kao što ste mislili, klinički psiholog Majkl Breus kaže da biste možda željeli da pokušate da podesite svoj termostat.

Na kraju krajeva, „izloženost toploti i hladnoći tokom spavanja može dovesti do toga da se osoba više budi tokom noći“, rekao je on.

„Uopšteno govoreći, stručnjaci ukazuju na to da je temperatura vazduha između 18 i 20 stepeni Celzijusa optimalna za spavanje“, kaže Breus.

To je zato što temperatura utiče na naš cirkadijalni ritam, kao i na različite faze sna.

U prvoj fazi sna, vaša tjelesna temperatura pada, a otkucaji srca usporavaju.

Spavanje u hladnijoj prostoriji može olakšati ulazak u ovu fazu, kao što zna svako ko se borio sa toplotnim talasom.

Kada uđete u REM fazu, vaša telesna temperatura ponovo raste.

U ovoj fazi je veća vjerovatnoća da će vas razbuditi veoma niske temperature, objašnjava Breus.

„Većina ljudi se budi između jedan i tri ujutru, a to je dijelom zato što naša tjelesna temperatura počinje da raste do polovine noći“, objasnio je on i dodao da tuširanje toplom vodom prije spavanja proizvodi efekat hlađenja koji vam može pomoći da zaspite brže i spavate duže.

On preporučuje tuširanje jedan do dva sata pre spavanja, jer vam to daje dovoljno vremena da se dobro ohladite, prenosi N1 Zagreb.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније