Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ RTS ]

11. 10. 2024. 17:03 >> 17:03

predato kineskim vlastima

Stopalo alpiniste, nestalog pre 100 godina, pronađeno na Everestu

Čizma i stopalo, za koje se vjeruje da su ostaci britanskog planinara koji je nestao prije 100 godina, pronađeni su na Mont Everestu, a ovo otkriće moglo bi razriješiti jednu od najvećih misterija alpinizma. Endrju Komin „Sendi“ Irvajn pokušao je da se popne na Mont Everest u junu 1924. godine sa svojim kolegom Džordžom Malorijem, ali je par nestao na planini. Ostaci Malorija su pronađeni, ali Irvajnovo tijelo nikada nije bilo pronađeno.

Međutim, prošlog mjeseca, dok je snimao dokumentarac za Nacionalnu geografiju, tim planinara je naišao na stopalo ispod otopljenog sloja leda na glečeru.

Poznati avanturista Džimi Čin, koji je predvodio tim, opisao je otkriće kao „monumentalan i emotivan trenutak“.

Mnogi su se pitali da li su Irvajn i Malori uspjeli da postanu prvi ljudi koji su se popeli na Mont Everest, čak 29 godina prije Edmunda Hilarija i Tenzinga Norgeja. Tokom godina, neki su pokušavali da pronađu Irvajnovo tijelo jer se sumnjalo da je nosio kameru sa nerazvijenim filmom koji bi mogao dokazati njihov uspjeh.

Britanske vlasti sada pokušavaju da potvrde identitet stopala korišćenjem DNK uzorka, prenosi Nacionalna geografija. Ipak, tim koji je napravio otkriće prilično je uvjeren da stopalo pripada Irvajnu, zbog čarape u čizmi na kojoj su bile ušivene riječi „A. C. Irvajn“.

Tim je naišao na čizmu i stopalo dok su se spuštali niz Centralni Rongbuk glečer sa sjeverne strane Everesta. Tokom spuštanja, pronašli su i bocu s kiseonikom iz 1933. godine. Ekspedicija te godine je otkrila predmet koji je pripadao Irvajnu.

Pretpostavljajući da bi Irvajnovo tijelo moglo biti u blizini, tim je nekoliko dana pretraživao glečer prije nego što su ugledali čizmu kako viri iz leda.

Smatraju da su imali malo sreće, jer je led počeo da se topi otprilike nedjelju dana prije otkrića. Stopalo su uklonili kako bi ga zaštitili od lešinara i predali kineskim vlastima, pod čijom je nadležnošću sjeverna strana Everesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније