Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J.

20. 09. 2024. 22:23 >> 22:20
Čitaj mi:

dilema

Da li djeca treba da se presvlače kada dođu kući iz vrtića ili škole?

Ovo je još jedna stvar o kojoj bi se moglo beskrajno raspravljati i svako će raditi onako kako misli da treba. Rasprava na ovu temu je počela na TikTok-u. Kakva je praksa kod vas – da li se izuvate kada uđete u stan ili ne? Oni koji izuvaju cipele potrudiće se da dokažu da su u pravu i da drugačije nije dobro. Ko ne izuje cipele imaće svoje argumente. I svaka strana će naći svoje argumente da podrži svoj put. A šta je sa odećom?

Da li je u vašoj kući pravilo da se svi presvuku kada dođu kući ili ostaju u odjeći u kojoj su došli? Kao i kod cipela, postoje dvije strane – jedna koja se nesumnjivo presvlači i druga koja ne mari mnogo za to, pa svako ostaje u onome u čemu je bio u kući i van nje. Da li je u pitanju higijena?

Gabriela Dauer, doktorka, pedijatar, a takođe i majka, započela je ovu diskusiju na svom TikTok profilu @oncallpeds.

„Da li presvlačite svoju djecu kada se vrate kući iz škole“, pitala je i nastavila: „Zapravo sam mislila da će ovo biti jedna od bapskih priča, ali sam vidjela kako dva pedijatra koja zapravo pratim objavljuju nešto poput ‘Jedan od načina da zaštitite svoju djecu je da ih presvučete kada dođu kući.’ Nikad to nisam radila“, napomenula je i dodala da ako su njena djeca posebno prljava ili znojava ili se vrate kući sa sportskog treninga, ona će ih pustiti da se presvuku, ali u suprotnom se samo igraju u školskoj uniformi dok ne dođe vrijeme za kupanje i pidžamu.

Budući da je i sama doktor, željela je da istraži da li ima istine u ideji da njena trenutna praksa dovodi njenu djecu u opasnost od bolesti, pa je pogledala dostupna istraživanja.

Otkrila je dobre vesti za one manje pedantne mame.

„Šanse su ravne nulu“, zaključila je.

„Izuzetno je rijetko da će dovoljno stafilokoka ili E. coli preživjeti na vašoj odjeći dovoljno dugo da dodirnete tu oblast, a zatim usta i nos. Zvijezde bi morale da se savršeno poravnaju da bi to nekome naškodilo.“

Pedijatar Dauer je dalje upozorila na izuzetke, a to bi bili, na primjer, zdravstveni radnici za koje bi bilo dobro da se presvuku posle posla, kao i na činjenicu da bi bilo dobro za sve da se presvuku ako kod kuće imaju osobu sa oslabljenim imunitetom. Ali generalno govoreći, kaže ona, u redu je dozvoliti svojoj djeci da nose istu odeću cio dan.

Ipak, mnogi koji praktikuju suprotno uopšte ne razmišljaju o ovom mitu, već su njihovi razlozi za promjenu garderobe kada dođu kući potpuno drugačiji – ili donekle drugačiji. Čak ni komentatori nisu baš bili na njenoj strani, a ni ona ih nije ubijedila svojim naučnim argumentima.

„Sama se presvlačim ako sjedim na javnom mjestu“, stoji u jednom komentaru koji je dobio puno lajkova.

„Da!“ neko se složio u drugom komentaru. „Čim uđemo u kuću, odjeća se skida i pere. Svaki put!“

I mnogi komentari su se sveli samo na ovo.

„Tjeram ih da operu ruke čim dođu kući“, prokomentarisao je jedan roditelj. I zaista, doktori i naučnici se slažu da je pranje ruku zaista nešto što može pomoći u prevenciji bolesti. Mnogi su otišli ​​korak dalje – ili nekoliko koraka dalje.
„U kući nema obuće, presvlačimo se, operemo ruke i dezinfikujemo kutije za ručak i rančeve prije nego što uđemo“, glasio je jedan od „ekstremnijih“ komentara, prenosi miss7mama.24sata.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније