Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ Index.hr ]

01. 10. 2024. 22:03 >> 22:03

naučnici tvrde

Šta ne bi trebalo da se radi ako se probudite usred noći

Postoji mnogo trikova koji pomažu ljudima da zaspe. Međutim, neke stvari ne bi trebalo raditi jer imaju kontraefekat.

Uz užurbane živote koje vodimo, dobar san je ključan za oporavak. Ali, često je to lakše reći nego učiniti, naročito kada gledamo u ekran veći dio dana.

Postoji mnogo trikova koji pomažu ljudima da zaspe, ali stručnjaci kažu da postoji jedna stvar koju definitivno ne bi trebalo da radimo ako se probudimo usred noći.

Možda zvuči kontraintuitivno, ali nećete ponovo zaspati ako se prisilite na to.

Anksioznost zbog sna zapravo može dodatno pogoršati vaš ciklus spavanja, prenosi Index.hr.

„Razmišljanje o činjenici da ne spavate može probuditi vaš um i učiniti vas zabrinutijim. Bolji potez je da prihvatite svoju situaciju, a ne da se opirete da budete budni“, objasnila je za „Self“, dr Fiona Barvik sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford.

Nekoliko stručnjaka za spavanje ponudilo je druge savjete koji mogu zvučati bizarno, ali nam zapravo mogu pomoći da se zaspimo.

Stručnjak za spavanje Luis F. Buenaver tvrdi da je važno ne ostati u krevetu.

„Ovo će dovesti do toga da vaš mozak i tijelo povezuju vaš krevet sa budnošću umjesto sa snom. Može biti teško napustiti svoj topli, udoban krevet nakon buđenja usred noći, ali smatrajte to ulaganjem u bolji san, ako ne večeras, onda sjutra i ubuduće“, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније