Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Danilo Petrović

20. 09. 2024. 09:45 >> 10:14
Čitaj mi:

Ko je Žorž Ilenikena?

Dijamant iz Antverpena sija i u Monte Karlu - Ilenikena zasjenio Jamala

Flikova Barselona izgleda impresivno u La Ligi ove sezone - sa 15 bodova lider je Primere, na reprezentativnu pauzu pošla je sa sedam golova Valjadolidu, Ligu šampiona dočekala sa 4:1 u lokalnom derbiju sa Đironom, koja je na debiju u najjačem takmičenju namučila Pari Sen Žermen.

Baš kao hit španskog šampionata, i velika sestra iz Katalonije stigla je na prvi meč Lige šampiona na noge rivalu iz Lige 1, u Monte Karlo, gdje je sačekao takođe razigrani suparnik, Monako Adija Hitera.

Očekivao se novi ples Jamala, Rafinje i drugova na stadionu Luj Drugi, na kom je katalonski gigant gostovao prvi put nakon više od dvije decenije. Ipak, Erik Garsija poremetio je planove tima ranim crvenim kartonom zbog starta nad Minaminom - u tešku situaciju „uvalio“ ga je Ter Štegen, ne baš najboljim odabirom pasa u 11. minutu.

Planove je promijenio i Hiter i naložio ofanzivu, pogotovo u 2. poluvremenu.

Do tada u 15. minutu Majnes Aklijuš je impresivno pogodio na debiju u Ligi šampiona, na drugoj strani Jamal još jednom pokazao kakav je majstor i ušao u istoriju kao drugi najmlađi strijelac u eliti (17 godina i 68 dana, rekorder je Ansu Fati sa 17 godina i 40 dana starosti).

Pola sata prije kraja meča scena je bila spremna za afrički dijamant, koji je brušen u svjetskoj prijestonici dragog kamenja, Antverpenu, a osim u čuvenoj belgijskoj luci pamte ga i u katalonskoj lučkoj metropoli, Barseloni.

U pitanju je 18-godišnji napadač Žorž Ilenikena, koji je do prvog meča u dresu Monaka u Ligi šampiona dao jedan jedini gol u najjačem Uefinom takmičenju i to kakav!

U posljednjem kolu grupne faze Lige šampiona u sezoni 2023/2024, tada sa samo 17 godina i nepuna četiri mjeseca, Ilenikena je dobio šansu u finišu spektakularnog duela sa Barselonom, kojim se predstavnik Belgije opraštao od istorijskog nastupa u najjačem takmičenju.

U prvom minutu sudijske nadoknade Mark Giju vratio je kombinovani sastav Barselone u meč, pogodio za 2:2 (prije toga Antverpen je vodio dva puta), a minut kasnije klinac rođen u Lagosu iznenada se stvorio pred Penjom i zlatnim slovima se upisao u knjige kraljevskog kluba starog skoro vijek i po.

Sa Barsinom legendom na klupi, Markom van Bomelom, i Tobijem Alderveireldom sa kapitenskom trakom, uz drugog najmlađeg strijelca u Ligi šampiona iza Ansua Fatija, Žorža Ilenikenu, Rojal Antverpen proslavio je prvu pobjedu među gigantima i to nad jednim od najvećih timova planete, 3:2.

Odličnih 14 golova na 50 mečeva u dresu Antverpena privukli su pažnju klubova iz zemlje u koju je stigao iz Nigerije sa samo tri godine i iz koje je kao jedan od najtalentovanijih igrača Amijena prešao u Belgiju.

Van Bomel je „izbrusio“ afrički dijamant i predao ga u ruke Adolfu Hiteru, a Monako platio Antverpenu skoro 19 miliona eura za novi dragulj u „kruni“ Luja Drugog.

 

Ilenikena je bio najskuplje pojačanje Monaka u ljetnjem prelaznom roku, zamjena za legendu kluba, Visama Ben Jedera, strijelca 118 golova na 201 utakmici za „crveno-bijele“ i već je počeo da se isplaćuje. Žoržu je bilo dovoljno 12 minuta na terenu da ponovo zatrese mrežu Barse, ovog puta prve opcije na golu, Ter Štegena, minut manje nego na Bosel stadionu, devet mjeseci ranije. Time da sruši zahuktalu „blaugranu“ i sa 18 godina i 34 pretekne dosadašnjeg rekordera, Kilijana Mbapea, najmlađeg strijelca Monaka u Ligi šampiona.

Dug je put pred Žoržom do Kilijanovih visina, i pitanje je da li uopšte može da ih dosegne, ali je makar siguran da će ga dugo pamtiti navijači Barselone.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније