Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Sanja Tomović

24. 09. 2024. 07:10 >> 07:10
Čitaj mi:

Miljan Žarković

Mojkovac među prvim opštinama sa reciklažnim dvorištem i transfer stanicom

Opština Mojkovac je među prvim opštinama koje su dobile reciklažno dvorište i transfer stanicu, čija je investicija koštala dva miliona eura.

"Prvenstvena namjena reciklažnog dvorišta jeste sakupljanje i selektovanje nekomunalnog otpada i odlaganje u Abroll kontejnere otvorenog tipa 30m², koji bi se kasnije transportovali na regionalnu deponiju - sanitarnu kadu. U državnom planu upravljanja komunalnim otpadom od 2015. do 2020. godine, regionalna deponija i regionalni centar za sjever bili su planirani u Bijelom Polju, tačnije na Čelinskoj kosi, ali ta deponija nikada nije otvorena, pa smo mi i dalje odlagali komunalni i nekomunalni otpad na privremenu deponiju Zakršnica. Sa početkom sanacije privremene deponije na samoj obali Tare, i investicijom od 3,5 miliona eura, završetak radova planiran je za decembar 2024. godine. Samim tim, nemogućnošću odlaganja komunalnog i nekomunalnog otpada na privremenu deponiju, sklopili smo ugovor sa deponijom Livade u Podgorici. Priprema za otvaranje ovog reciklažnog centra planirana je za oktobar 2024. godine", kazao je u razgovoru za Portal RTCG dipl. inženjer mašinstva i rukovodilac reciklažnog centra sa transfer stanicom, Miljan Žarković.

Državnim planom upravljanja otpadom od 2024. do 2028. godine, planirano je da se iz ove transfer stanice otpad vozi u Bijelo Polje. Pošto nije otvorena regionalna deponija za sjever koja je bila planirana u Bijelom Polju, primorani su da otpad voze u Podgoricu, što stvara dodatne troškove koji nisu mali, pa očekuju pomoć od Ministarstva ekologije.

"Mi smo u saradnji sa opštinom Mojkovac, preko IPA 2 projekta BEST - Saradnja u upravljanju otpadom - Do održive životne sredine, obezbijedili sredstva u iznosu od 68.000 eura i nabavili plastične kante od 100L, 500 komada, i poluautomatsku horizontalnu presu. Ove će kante biti podijeljene na 250 domaćinstava kako bi se realizovala primarna selekcija komunalnog otpada, koji bi se kasnije presovao u presu. Ovim ćemo dati doprinos u ispunjavanju direktiva iz poglavlja 27 i smanjiti troškove deponovanja komunalnog otpada na deponiju Livade", kaže Žarković.

U toku je izrada lokalnog plana za upravljanje komunalnim otpadom i pronalaženje lokacije za nekomunalni građevinski otpad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније