Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

19. 09. 2024. 16:04 >> 16:04
Čitaj mi:

PANEL GRAĐANSKE ALIJANSE

Ratni zločini devedesetih: Dokaz da je pravda spora i (ne) dostižna?

Ratni zločini počinjeni devedesetih godina nijesu imali adekvatan tretman državnih organa u Crnoj Gori, što je proizvelo nedostatak povjerenja u institucije, zaključeno je na panel diskusiji “Institucije koje (ne) čuju krik nepravde?” koju je Građanska alijansa organizovala u Podgorici.

Ivan Radulović iz Građanske alijanse, u uvodnom govoru je ocijenio da je teško pronaći novi ugao iz kog se može pristupiti pričama o ratnim zločinima počinjenim prije tri decenije, poručujući da se moramo sudariti sa realnošću da za sve ove godine nije mnogo toga učinjeno.

On je napomenuo da se uprkos ovoj činjenici ne smije prestati sa aktivnostima koje su posvećene žrtvama zločina, te da institucije konačno moraju prekinuti sa praksom ćutanja kada su ratni zločini u pitanju.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica, pozdravio je aktivnosti Građanske alijanse na ovom polju, apostrofirajući da je suočavanje s nasljeđem nasilja jedan od preduslova za pravu demokratizaciju društva.

Koprivica je naglasio da su kod procesuiranja ratnih zločina napravljeni pomaci poput izmjena Zakona o krivičnom postupku, ističući da je Vrhovno državno tužilaštvo sačinilo Strategiju za istraživanje ratnih zločina 2024-2027, jer prethodna nije dala rezultate. Poručio je i da će Crna Gora i njene institucije insistirati na tome da se iskoriste pravni mehanizmi da lica osuđena za ratne zločine ne budu na slobodi. jer se na taj način vrijeđaju osjećanja porodica žrtava, a najvažniji preduslov za to je- međunarodna saradnja.

Milan Žugić, glavni i odgovorni urednik agencije MINA i autor dokumentarnog filma “Klapuh – Tri decenije nepravde” koji je emitovan na današnjem događaju, uputio je apel svim kolegama da se aktiviraju i otvore priču o ratnim zločinima, izuzimajući političku notu i vodeći se isključivo ljudskim odnosom.

Govoreći o radu na dokumentarnom filmu o porodici Klapuh, Žugić je kazao da je to bio izazovan zadatak, jer je malo živih svjedoka i ljudi koji su voljni da govore na ovu temu.

Uoči panela su premijerno prikazani dokumentarni filmovi „Klapuh - Tri decenije nepravde“, i film „Štrpci - Voz koji je prošao?“ autora Seada Sadikovića, novinara RTCG

Današnji događaj dio je projekta „Kultura sjećanja za svjetliju budućnost“, koji je podržan kroz regionalni projekat „Podrška EU izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније