Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Jutarnji program ]

23. 09. 2024. 07:49 >> 10:04
3
Čitaj mi:

MINISTAR ZDRAVLJA

Šimun najavio otvaranje nove angio sale u KCCG

Ministar zdravlja Vojislav Šimun najavio je rješavanje liste čekanja za koronarografiju i elektrofiziologiju, što će se riješiti otvaranjem nove angio sale u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.

"Ono što bih morao naglasiti jeste da problem lista čekanja na koronarografiju smo praktično riješili. Otvorili smo angio salu u Beranama, a otvaramo i angio salu sjutra koju je obezbijedio novi menadžment KCCG koja će se fokusirati na efektrofiziološke procedure - na ugradnju pejsmejkera, defibrilatora, intervencije poput ablacije isl. i očekujem da ćemo i u tom domenu liste čekanja riješiti za nekih pola godine", istakao je Šimun. 

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG Šimun je kazao da su liste čekanja su kompleksan problem, pa je resor krenuo sa novim pilot projektom zakazivanja.

"U toku je novi modalitet zakazivanja od septembra. Registrovali smo dva problema, a prvi je neredovno puštanje. Pacijent je znao da dolazi nekoliko po nekoliko puta kod izabranog ljekara i da ne dobije termin. Drugi problem je prioritizacija", ukazao je on, najavljujući da su obezbijedili veći broj termina, a sređuju se i dopunske ambulante.

Prema riječima Šimuna, prethodnih godina u Crnoj Gori se dešavao egzodus kadra - preko 100 ljekara napustio je crnogorski zdravstveni sistem.

"Svaki zdravstveni sistem kuburi sa nedostatkom ljekara. Mi trenutno radimo na registrima. Prikupljamo podatke i potrebno nam je adekvatno softversko rješenje koji će održavati registre kadrova", naveo je on. 

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, u Crnoj Gori trenutno radi 1990 ljekara u javnom zdravstvenom sistemu.

"Manje je ljekara na sjeveru i na jugu. Nedostaje ginekologa i pedijatara. Mi preduzimamo sve mjere da ljekare zadržimo u sistemu, a sad je sigurno manje kadra koji odlaze iz sistema", uvjerava Šimun. 

Na godišnjem nivou, navodi ministar, ukupno je 90 ljekara koji dolaze sa strane, od čega je bar trećina iz Srbije.

"Mi kao resor prvo treba da popravimo uslove rada. Radimo novu infrastukturu. Završili smo tender za izgradnju bolnice u Pljevljima. Bitno je da se ljekarima i medininskom kadru riješi stambeno pitanje i naravno, tu je i edukacija kadra", ukazao je Šimun. 

Par ljekara iz Srbije dovedeno u bolnicu u Meljinama, izvodljivo da se gradi nova bolnica

Govoreći o bolnici u Meljinama, Šimun je poručio da će u tom zdravstvenom objektu osnažiti kadar. 

"Par ljekara je dovedeno iz Srbije uz sve procedure. Napravili smo posebnu sistematizaciju za tu bolnicu, imamo odgovorne sestre i načelnika", rekao je Šimun.

Najavio je da se rade studije izvodljivosti za novu bolnicu u Meljinama.

"Vidio sam tu parcelu, imamo kadra, a zbog kompleksnosti ovih imovinsko-pravnih odnosa najbolje bi bilo da se napravi nova bolnica", zaključio je Šimun. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније