Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

02. 10. 2024. 10:42 >> 10:48

"ili će da zaštite ugled UCG"

Kaluđerović: Da li će rektor i Upravni odbor nastaviti da štite Šćekića

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dobio je, nakon devet mjeseci, odluku Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore (UCG) kojom se utvrđuje da je direktor Istorijskog instituta UCG Radenko Šćekić, prekršio načela akademskog pisanja, tako što je, kako su pojasnili iz te nevladine organizacije, bez navodnika preuzeo djelove tekstova tuđeg rada i da njegov objavljeni rad nije napisan u skladu sa principima akademskog pisanja, saopštili su iz te nevladine organizacije.

“Etički odbor je utvrdio da je Šćekić plagirao rad “Bogatstvo različitosti: očuvanje kulturnog identiteta u vremenu globalizacije”, ali je neobično da u tome ne vidi razlog za izricanje sankcija. Naprotiv, Etički odbor ide i korak dalje navodeći da Šćekić nije stekao ocjene, nagrade, zvanja i titule na osnovu plagiranog rada, a čime neubjedljivo pokušavaju ublažiti i sopstvenu odluku da se radi o plagijatu”, navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

Ona podsjeća da je CGO protiv Šćekića podnio Etičkom odboru UCG Inicijativu za preispitivanje kršenja akademskog integriteta krajem 2023. godine, prije nego je Šćekić izabran na poziciju direktora Istorijskog instituta.

CGO je, kako navodi Kaluđerović, tada apelovao i na Upravni odbor UCG da zastane sa njegovim izborom na tu poziciju do okončanja postupka za plagijarizam pred nadležnim tijelom UCG i na taj način zaštiti ustanovu od kompromitacije.

"Inicijativu CGO-a je pratila obimna i utemeljena dokumentacija kao dokazni materijal. Očekivali smo da ćemo kao predlagači biti pozvani i na raspravu pred Etičkim odborom što je izaostalo iz neobjašnjivih razloga. Time je Etički odbor, osim što je nevoljno prišao ovom slučaju i odugovlačio sa njegovim procesuiranjem, prekršio proceduru jer je bio dužan da CGO kao predlagača pozove, odnosno dostavi poziv za raspravu u ovom predmetu. Naime, Etički kodeks UCG jasno propisuje da odsustvo predlagača nije smetnja za održavanje rasprave, ali samo ako je predlagač uredno pozvan. U propisima ne postoji odredba da se predlagač ne poziva na raspravu, a indikativno je da u donošenju ovakve odluke Etički odbor nije htio imati svjedoke niti one koji bi možda neke kolebljive mogli dovesti u situaciju da odluka bude stroža, odnosno u interesu pune zaštite UCG kao institucije", pojasnila je Kaluđerović.

CGO naglašava da je nadležnost Etičkog odbora da, u skladu sa zakonom, izriče mjere za kršenje akademskog integriteta koje se odnose na plagiranje, falsifikovanje, fabrikovanje, pozajmljeno autorstvo i citiranje izvan konteksta.

"U ovom slučaju, Etički odbor nije izrekao mjeru za povredu Etičkog kodeksa za neakademsko postupanje Šćekića, iako se radi o licu iz akademske zajednice koji je napravilo ozbiljan prekršaj načela akademske etike, pa ostaje pitanje ko je to na UCG dovoljno moćan da štiti u ovom slučaju Šćekića. Iako je odluku Etičkog odbora dobio i prije CGO-a Šćekić još nije podnio ostavku na mjesto direktora Istorijskog instituta što je nova ilustracija njegovog (ne)razumijevanja akademske čestitosti", dodala je Kaluđerović.

Imajući u vidu da je šteta koja je ovim nanešena i institucionalna, odnosno da se ona preliva i na Istorijski institut dok god je na njegovom čelu Šćekić, CGO poziva rektora i Upravni odbor UCG da smijene Šćekića sa rukovodeće pozicije jer je on dokazanim neakademskim postupanjem diskreditovao UCG i Istorijski institut.

"U suprotnom se obesmišljava odluka Etičkog odbora, a javno šalje poruka da se nagrađuju oni koji se u akademskoj zajednici ponašaju suprotno akdemskim pravilima", zaključila je Kaluđerović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније