Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Konstantin Egert (nr)  [ DW ]

03. 10. 2024. 09:30

Bivši američki izaslanik: Bijela kuća će dopustiti Ukrajincima da gađaju Rusiju

Sistem ATACMS već se koristi u Ukrajini

Kurt Voker, bivši američki specijalni izaslanik za Ukrajinu pod Donaldom Trampom, uvjeren je da će Sjedinjene Države dopustiti Kijevu da koristi američke projektile dužeg dometa za udare po dubini ruske teritorije.

„Mislim da će – prije ili poslije izbornog dana – administracija Džoa Bajdena, bez najave, početi da ukida restrikcije“, rekao je Voker za DW, govoreći o sadašnjim zabranama SAD da se američko oružje koristi za udar na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Odluke će se vjerovatno, kaže Voker, donositi od slučaja do slučaja, u zavisnosti šta Ukrajinci namjeravaju da postignu.

Tramp će nuditi pozajmice i oružje?

Ukoliko Tramp ponovo postane predsjednik, njegov bivši izaslanik za Ukrajinu – koji je na toj poziciji bio od 2017. do 2019. i to „volonterski“ – smatra da će se ići mnogo dalje.

Kurt Voker (2019)

„On bi rekao Ukrajincima: ’Evo vam paket pozajmica, možete da pozajmite koliko god hoćete novca sve dok kupujete američku opremu i nema ograničenja šta ćete raditi sa njom – pod uslovom da, kad dođe vrijeme da se okonča rat, kad Putinna to bude spreman, da i vi okončate rat’“, vjeruje Voker.

Onda, nastavlja on s predviđanjima, Tramp bi Putinu poručio da masovno naoružava Ukrajinu i da će je primiti u NATO, pritiskajući ga tako da okonča rat.

Dodaje da se u pitanju upotrebe zapadnog oružja za udare direktno na Rusiju svi, posebno Njemačka, „kriju iza SAD“. I da će, ako Vašington dozvoli takvu upotrebu, to slijediti i Evropljani.

Ukrajina u NATO znači „trajni mir“

Kurt Voker smatra da će iduća američka vlast – ko god da pobijedi – prići bliže poziciji da Ukrajina treba da uđe u NATO. „Volio bih da američka administracija zauzme poziciju da je to dio dogovora za kraj rata. Definitivno nismo još blizu toga, ali mislim da se bližimo.“

Prema njemu, članstvo Kijeva u NATO značilo bi „trajni mir“ i „trajno odvraćanje“ Rusije.

Voker, koji je u dugoj diplomatskoj, poslovnoj i lobističkoj karijeri bio i pomoćnik Ričarda Holbruka dok je ovaj bio zadužen za kovanje Dejtonskog sporazuma u BiH, osvrnuo se i na izvještaje prema kojima ruski avioni i dronovi povremeno narušavaju vazdušni prostor Poljske i Rumunije, dvije članice NATO.

„Šokantno je što NATO ne preduzima više povodom toga“, kaže on, zagovarajući da NATO proširi zonu vazdušne odbrane na sto ili dvesta kilometara unutar Poljske i Rumunije.

Putin se boji posljedica upotrebe nuklearnog oružja?

Voker ne uzima za ozbiljno najave Vladimira Putina da će Rusija slijediti „novu nuklearnu doktrinu“ prema kojoj se atomsko oružje može koristiti i za konvencionalne napade.

„Mislim da to govori kako bi uticao na zapadnu politiku. On pokušava da spriječi Zapad da podržava Ukrajinu i odobri korišćenje sistema dugog dometa od strane Ukrajinaca“, navodi sagovornik DW.

„Zar mislite da bi ikakva doktrina spriječila Putina da iskoristi nuklearno oružje ukoliko hoće? Neće on biti spriječen nikakvom doktrinom na nekom papiru. Istina je da ga obuzdavaju posljedice upotrebe atomskog oružja koje bi se vrlo loše odrazile na Rusiju“, dodaje Voker.

Kaže još da ne treba posebno reagovati ukoliko Rusija bude testirala nuklearno oružje na sopstvenoj teritoriji.

„Ali mislim da mora biti strogog upozorenja: ’Ne koristite nuklearno oružje protiv Ukrajine, jer će biti direktnih posljedica, a vaše snage će biti uništene ako to uradite’“, zaključuje Kurt Voker.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније