Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

03. 10. 2024. 11:55 >> 11:47
Čitaj mi:

istraživanje Eurbarometar

Troškovi života glavna briga građana na početku novog saziva EP

Novo istraživanje Eurbarometar, čiji su rezultati predstavljeni danas u Evropskom parlamentu, pokazalo je da su rast cijena i troškova života, kao i stanje u ekonomiji, bili glavni podsticaj evropskim građanima da izađu na izbore za Parlament u junu.

Novo istraživanje Eurbarometar, čiji su rezultati predstavljeni danas u Evropskom parlamentu, pokazalo je da su rast cijena i troškova života, kao i stanje u ekonomiji, bili glavni podsticaj evropskim građanima da izađu na izbore za Parlament u junu.

Trećina birača istakla je da ih je na glasanje podstakla međunarodna situacija, a sličan udeo izdvaja odbranu demokratije i vladavine prava.

I u grupi onih koji nisu glasali na evropskim izborima, među temama koje su ih mogle motivisati da učestvuju na izborima izdvojili su se troškovi života i ekonomska situacija.

Komentarišući rezultate Eurobarometra, predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola je rekla da je na izborima zabilježena najveća izlaznost u posljednjih 30 godina i da je Parlament spreman da ispuni očekivanja građana.

"Sledećih nekoliko nedjelja Parlament će pomno nadzirati novu Evropsku komisiju kako bi osigurao da se zaista bavi pitanjima koja su prioritetna za građane. To su troškovi života, privreda, demokratija, vladavina prava, migracije i bezbjednost. Evropski parlament će nastaviti da radi na tome da glas građana u EU bude važan", istakla je Mecola.

Istraživanje stavova birača i prioriteta građana pokazalo je da je podrška EU i dalje visoka, uprkos ekonomskim poteškoćama. Rezultati pokazuju i da su građani optimistični oko budućnosti Unije (65 odsto) i da i dalje imaju pozitivnu sliku o EU - gotovo polovina ispitanika ističe pozitivnu, a samo 16 odsto negativnu percepciju.

I na članstvo u EU građani gledaju pozitivno i sedam od deset ispitanih kaže da je njihova zemlja imala koristi od Unije.

Kako se navodi, to je broj koji je stabilan već nekoliko godina.

Generalno, građani članstvo u EU smatraju korisnim zbog povećane saradnje među članicama (36 odsto), održavanja mira i jačanja bezbednosti (32 odsto), doprinosa EU ekonomskom rastu (28 odsto), kao i stvaranja novih mogućnosti za rad (24 odsto).

Na početku 10. saziva povjerenje u evropsku parlamentarnu demokratiju, pokazali su rezultati istraživanja, izrazito je visoko i 42 odsto građana gleda pozitivno na Evropski parlament, što je do sada najveći zabilježeni udio.

Eurobarometar ukazuje i na to da glasanje na evropskim izborima za brojne građane postaje važno.

Na pitanje zašto glasaju 46 odsto je odgovorilo da to uvijek rade, 42 odsto da im je to građanska dužnost a 20 odsto ispitanika reklo je da žele da podrže stranku koja im je bliska.

Na izbore za Parlament u junu izašlo je malo više od polovine birača EU, najviše za tri decenije i slično izlaznosti 2019.

Postizborni Eurobarometar za Eropski parlament sprovela je agencija Verian između 13. juna i 8. jula.

Istraživanje je obuhvatilo više od 26.000 ljudi u 27 članica EU, a rezultati su predstavljeni u Parlamentu na tehničkom brifingu u vezi slušanja kandidata za evrokomesare.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније