Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ralf Borhard (za ARD iz Vašingtona )  [ DW ]

10. 10. 2024. 10:39

Uragan „Milton“ stigao do Floride: mnogi se nisu evakuisali

Talasi udaraju o obalu kod Sejnt Petersburga na Floridi

Oko pola tri ujutro po srednjoevropskom vremenu, odnosno 20:30 sata po lokalnom, Centar za uragane SAD javio je da je „Milton“ stigao do kopna. On u tom trenutku nije više bio najviše kategorije 5, već kategorije, ali se zato njegovo „oko“ znatno proširilo.

Zapadna obala tog poluostrva u Sjedinjenim Državama tokom više časova bila izložena udarima vodenih talasa, vjetar je dostigao brzinu od 200 kilometara na sat i pale su ogromne količine kiše.

Mnogi su ostali u svojim kućama

Zone evakuacije, međutim, nisu napustili svi stanovnici. Mnogi su i ostali. Među njima i Edvard Vilmeti iz Tarpon Springsa. „Postaviću još koju dasku na prozore i složiti nekoliko džakova pjeska ispred vrata. Nadam se da će proći dobro“, rekao je za radio NPR samo nekoliko sati prije nego što je uragan stigao do kopna.

Aleksa Hejt grli svog dedu Robina Hejta kojeg voze u bolnicu, nakon što je povređen u naletu tornado koji je pogodio njegovu kuću u Fort Majersu, na Floridi

„Plašim se, ali sam se zaštitila kod kuće koliko god je moguće“, rekla je Dželiz Karabalo iz Polk Kauntija TV-kanalu PBS. Ona se nedavno preselila iz savezne države Njujork na Floridu. Nikad ranije nije doživjela uragan.

Tom Person iz Brandentona sklonište je pronašao u jednom hotelu na uzvisini koja važi kao sigurno mjesto. „Svakoga brinu iste stvari: Da li ću još uvjek da imam dom kad se vratim ili će moja kuća da bude totalno uništena“, rekao je takođe za televiziju PBS.

„Ako ostanete – napišite svoje ime na odeći“

Vlasti su još jednom upozorile ljude da ne ostaju u zonama evakuacije zbog opasnosti po život. Gradonačelnik Sejnt Petersburga, Ken Velš, preko CNN-a je oštrim riječima poručio: „Ako rizikujete i ostanete, onda je najbolje da napišete svoje ime na odjeći, kako bismo mogli da vas identifikujemo kad vas kasnije pronađemo. U određenom trenutku više nećemo moći da reagujemo ni na hitne pozive, jer ne možemo naše spasioce da dovodimo u opasnost.“

Uragan „Milton“, satelitski snimak

Na zapadnoj obali Floride, prije svega u velikim djelovima oblasti Sarasota, nestalo je struje ubrzo nakon što je uragan udario o kopno. „Milton“ je u međuvremenu spušten na kategoriju 2. Ipak, šefica američke Savezne agencije za zaštitu od katastrofa (FEMA) Dijan Krisvel putem CNN-a je upozorila: „Iako je vetar, odnosno snaga vetra oslabila, opasnost nije umanjena. Kiša je sve jača, olujni talasi su i dalje tu. Ostanite unutra i zaštitite se koliko je moguće.“

Postoji nada nada da bi oluja mogla uskoro znatno da oslabi, nakon što uragan pređe put od zapadne do istočne obale Floride i nastavi dalje preko Atlantika. Izvještaji o štetama najvjerovatnije će stići tek u toku ovoga i narednih dana.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније