Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

10. 10. 2024. 13:33 >> 13:33
Čitaj mi:

OTVARA VELIKU DŽAMIJU

Erdogan u Albaniji počeo turneju po Balkanu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas doputovao u posjetu Albaniji tokom koje će u Tirani otvoriti veliku džamiju koju je platila Turska i zaključiti sporazume o saradnji sa tom državom-kandidatom za prijem u Evropsku uniju (EU).

Turska je "jedan od pet najvećih stranih investitora" u Albaniji s 3,5 milijarde dolara investicija, podsjetio je Erdogan u februaru kada je u Ankari primio albanskog premijera Edija Ramu. Više od 600 turskih kompanija zapošljava više od 15.000 Albanaca, dodao je on.

Između dvije članice NATO postoji i vojna saradnja: Tirana je ove godine dobila prve bespilotne letjelice "bajraktar ​​TB2" kupljene od Turske.

Erdogan će iz Tirane otputovati za Srbiju, u koju se Turska vratila 2017. kada su predsjednik Aleksandar Vučić i njegov turski kolega "zaključili pomirenje" - piše AFP uz ocjenu da su "pet vjekova otomanskog prisustva u Srbiji i kulturno-istorijska bliskost Turske i Kosova narušili odnose dvije zemlje".

"Ta Erdoganova posjeta je popravila odnose sa Srbijom", prenosi AFP ocjenu Vuka Vuksanovića, analitičara Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku (BCBP) i dodaje da je od tada "Balkan prava priča o uspjehu turske diplomatije".

Odnosi ponekad zahladne, nastavlja AFP, kao kada je Ankara prodala dronove Kosovu što je bilo "neprihvatljivo" za Beograd.

"Ali, uvreda bi se mogla izbrisati novim sporazumom o saradnji", smatra Vuksanović.

"Ne bih se iznenadio da se zaključi vojni sporazum", rekao je dodajući da očekuje da će tri glavne teme razgovora u Beogradu biti "vojna saradnja, položaj turskih kompanija (u Srbiji) i želja Beograda da ubijedi Ankaru da smanji podršku Kosovu".

Srbija i njenih 6,6 miliona stanovnika su važno ekonomsko područje za Ankaru, piše AFP.
Ukupna vrijednost turskih investicija u Srbiji je porasla "sa jedan na 400 miliona dolara (oko 365 miliona eura) u posljednjih deset godina", rekao je predsjednik Tursko-srpskog poslovnog savjeta Fatih Karadža, prenijela je u junu turska novinska agencija Anadolija.

Po podacima Vlade Srbije, izvoz Turske u Srbiju se 2022. skoro udvostručio na 2,131 milijardi dolara (1,95 milijardi eura), a 2020. je bio 1,149 milijardi dolara (1,05 milijardi eura).

Beograd je takođe glavno odredište turista iz Turske koji su 2022. bili drugi po brojnosti u tom gradu, odmah iza državljana BiH, a ispred Rusa, zaključuje AFP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније