Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 09. 2020. 16:11 >> 16:12
2

PO POVOLJNIM CIJENAMA

Počeo otkup jagnjadi

Počeo je otkup jagnjadi u Crnoj Gori. Tržišne viškove od farmera otkupljuju Mesna idnustrija Goranović, Mesopromet i HM Durmitor po cijeni od 2,5 kilogtara žive vage. Ujedno, ovo je prilika i da se sa druge strane kvalitetnim domaćim mesom, po povoljnim cijenama snadbiju i penzioneri. Program otkupa jagnjadi kroz subvencije podržala je i Vlada Crne Gore.

Nekoliko domaćina iz šavničke opštine danas je u Boanu okupio otkup jagnjadi. Milosav Aleksić prodao je danas preko stotinu grla.

"To na je baš prihod, ovo malo jagnjadi što prodamo to nam je prihod, ostalo se od ovaca ne koristi ništa, ni vuna ni koža, to bacamo", kazao je Milosav Aleksić - Malinsko.

Otkupom i sradanjom sa Mesnom idnustrjiom Goranović zadovoljan je i Brano Čurović. 2,5 eura po kilogramu žive vage cijena je kojom je, ističe, ipak zadovoljan.

"Pare su na vrijeme, dođu na vrijeme kad treba i sve. Puno nam znači kad imamo oslonac i kad znamo da će jagnjad biti otkupljena i da neće ostati neprodata", navodi Brano Čurović.

"Naš proizvođač je sada siguran, bar sitnu stoku, bar jagnjad da proda. Inače ovo teško jagnje što naši ljudi proizvode ne bi se moglo niđe prodati", navodi Petar Goranović.

Program otkupa tržišnih viškova jagnjadi realizuju partnerski Ministarstva poljoprivrede, rada i socijlanog straanja, Fond pio i udruženje penzionera, dok je Investiciono razvojni fond obezbijedio oko 2 miliona eura kredita kompanijama koje će otkupiti tržišne viškove širom države. Za sjever Crne Gore biće zadužen bjelopoljski Mesopromet koji će otkupiti bilzu 10.000 jagnjadi.

"Malo je kod njih skeptičnosti zbog ovakve godine, da li ćemo sve otkupiti, ja im sa ovog mjesta ponavaljam, makar ih i zamrzavali mi ćemo ih kupiti da oni budu relaksirani i da mirno spavaju što se tiče toga", saopštio je Hilmija Franca, "Mesopromet" Bijelo Polje.

Ovo je ujedno i prilika i da se sa druge strane kavlitetnim domaćim mesom , po povoljnim ciejnama snadbiju i penzioneri koji će kilogram jagnjetine plaćati plačati 4,4o centi, dok će 1,3 centi subvencionisati Vlada crne gore. Zadovoljan je i Brano što će se kvalitetnno jagnjeće meso iz Crne Gore i ove godine naći na trpezama naših penzionera.

"Svake godine prave se usluge penzionerima jer se daje meso po nižim cijenam, a to Vlada i ministarstvo dotira, tako da ispane i njima i nama dobro", dodaje Čurović.

Procjenjuje se da će ove godine biti otkupljeno oko 14.000 jagnjadi.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније