Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

24. 09. 2024. 20:11 >> 20:11
Čitaj mi:

Đeljošaj

Potrebno produbiti ekonomsku saradnju sa članicama EU

Zapadnom Balkanu potrebno je da dodatno osnaži regionalnu ekonomsku integraciju i produbi ekonomsku saradnju sa članicama EU, kazao je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj na Konferenciji ministara ekonomija Zapadnog Balkana u Berlinu.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj i generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i implementaciju EU fondova, Ivona Savićević učestvovali su na Konferenciji ministara ekonomija Zapadnog Balkana u Berlinu 24. septembra 2024. godine, u organizaciji Federalnog Ministarstva ekonomske saradnje i klimatskih pitanja Njemačke.

Ovogodišnja konferencija ima poseban značaj jer Berlinski proces obilježava svoju desetu godišnjicu. Pokrenut 2014. godine, ovaj proces predstavlja važnu podršku zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji, promovišući stabilnost, ekonomski razvoj i regionalnu saradnju.

Konferencija ministara ekonomije, koja je sastavni dio Berlinskog procesa, pružila je priliku za analizu dosadašnjih postignuća i definisanje daljih koraka ka EU integraciji.

Glavne teme bile su posvećene jačanju regionalnog tržišta, privlačenju stranih ulaganja, unapređenju poslovne klime, te izazovima energetske politike i uvođenju mehanizma za prekogranično prilagođavanje emisije ugljenika (CBAM).

Obraćajući se učesnicima Konferencije, potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj istakao je da su jačanje i diversifikacija ekonomije, održivi razvoj, zelena tranzicija i saobraćajni infrastrukturni projekti u dugoročnom fokusu rada Vlade Crne Gore. Zato je dugoročni fokus na razvoju ICT sektora, energetici i boljoj infrastrukturnoj povezanosti Crne Gore sa regionom i zemljama EU.

Učešće potpredsjednika Đeljošaja bilo je ključna prilika za razmjenu iskustava sa visokim predstavnicima zemalja regiona i članica EU, a posjeta je dodatno učvrstila poziciju Crne Gore kao važnog aktera u regionalnim i evropskim inicijativama.

Crna Gora je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje kroz implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i CEFTA Sporazuma, kao značajnih instrumenta za ubrzanje ekonomske integracije regiona
Zapadnog Balkana sa tržištem EU, istakao je potpredjsednik Đeljošaj.

Potpredsjednik Đeljošaj je istakao da je Zapadnom Balkanu potrebno da dodatno osnaži regionalnu ekonomsku integraciju i produbi ekonomsku saradnju sa članicama EU, a da izgradnja zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pravilima EU ima potencijal da transformiše ekonomije regiona Zapadnog Balkana.

Na Konferenciji je akcentovano da će povećana konkurentnost kroz integraciju u lance vrijednosti i veće regionalno tržište biti odskočni impuls za kompanije sa Zapadnog Balkana, kako bi se bolje integrisale u evropske vrijednosne lance i ojačala njihova konkurentnost na evropskom tržištu.

Kao jedna od najuspješnijih inicijativa u okviru Berlinskog procesa istaknuti su tzv. zeleni koridori koji su potpunosti prepoznati kao sredstvo za olakšanje transporta i trgovine u regionu i između regiona i EU, posebno u pogledu carinske saradnje, razmjene podataka, procjene rizika, usklađivanja radnog vremena i modernizacije infrastrukture, opreme i IT sistema na graničnim prelazima, u cilju smanjenja formalnosti i vremena čekanja za carinjenje robe.

Tokom završnog izlaganja, potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj istakao je da je dobijanje IBAR-a je direktan signal da je Crna Gora napravila značajne korake u važnim oblastima i da nastavlja aktivno sa procesom usklađivanja sa zakonima i standardima EU kako bi se spremila za članstvo do 2028. godine.

Potpredsjenik Đeljošaj je istakao značaj privremenog zatvaranja pregovaračkih poglavlja koja su najbliža zatvaranju do kraja 2024. godine, a to su 7 – Pravo intelektualne svojine, 10 – Informatičko društvo i mediji, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније