Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Jelena Bobičić Čović [ Radio Crne Gore ]

22. 10. 2024. 15:09 >> 15:09
Čitaj mi:

Drakić nakon izvještaja DRI

ASK će ispitati troškove PES-a, izvještaj za petnaestak dana

Vršilac dužnosti direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dušan Drakić kazao je za naš Radio da će ta institucija ozbiljno ispitati finansijski izvještaj Pokreta Evropa sad za 2023. godinu a posebno neprijavljene troškove izbornih kampanja od oko 250 hiljada eura. Izvještaj ASK-a bi se, kako nam je kazao Drakić, mogao očekivai za 10 do 15 dana. Šta će PES učiniti ovim povodom nijesmo uspjeli da saznamo.

Agencija za sprečavanje korupcije će ozbiljno pristupiti provjeri svih navoda iz izvještaja Državne revizorske institucije o Finansijskom izvještaju Pokreta Evropa sad za 2023. godinu.

To je za Radio Crne Gore kazao vršilac dužnosti direktora te institucije Dušan Drakić nakon što je DRI utvrdila da u izvještajima o izbornoj kampanji koje je PES dostavio za prethodnu godinu, nijesu iskazani troškovi od najmanje 250 hiljada eura, od čega, za predsjedničke izbore oko 70 hiljada, a ostalo za parlamentarne.

"Mi smo sad u situaciji da je DRI izvršila reviziju izborne kampanje, odnosno ponašanja političkih subjekata u 2023. godini, uključujući izbornu kampanju koju je Agencija trebala da kontroliše 2023. godine i gdje je DRI iznijela ozbiljne navode i mi moramo i mi hoćemo ozbiljno pristupiti provjeri svih navoda i postupiti u skladu sa zakonom kad su u pitanju i sankcije, eventualne sankcije i eventualne posljedice koje politički subjekat ima zbog tih navoda u koliko su one suprotne zakonu", istakao је Dušan Drakić.

Podsjećamo, DRI je u svom izvještaju, koji je objavila juče, izrazila pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj PES-a, ali i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja partije koju predvodi premijer Milojko Spajić.

Drakić navodi da je ovo još jedan pokazatelj lošeg rada prethodnog menadžmenta na čijem je čelu bila Jelena Perović koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nanošenje štete državnom budžetu za preko 100.000 eura, što je ona negirala.

"Jer Agencija nije vršila kontrolu izborne kampanje za parlamentarne izbore prošle godine i mi nemamo da uparimo ovaj izvještaj Državne revizorske institucije sa nekim radom Agencije u prošloj godini ali ići ćemo sad retroaktivno, kako da kažem, i mi ćemo gledati da izvršimo svu kontrolu na sve navode koje je Državna revizorska institucija navela kad je u pitanju pokret Europa sad, ali i drugi politički subjekti u drugim revizorskim izvještajima", istakao je Drakić.

Ako ASK utvrdi da je bilo nepravilnosti koje navodi DRI, Drakić kaže da je pitanje da li je moguće pokrenuti prekršajni postupak jer je već protekla godina.

Napominje da bi prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja novčana kazna mogla iznositi do 20 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније