Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

P.R. [ Dan ]

06. 07. 2024. 11:12 >> 11:14
Čitaj mi:

BLOK 5 I 6

Mjesne zajednice bile kafane i ostave, sa partijskim obilježjima

Većina mjesnih zajednica je bila u lošem stanju, sa istaknutim partijskim obilježjima, fotografijama predsjednika partije koja je dugo bila na vlasti, te je takav zaključak neminovan, saopštila je Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu.

Sve što se dešava u mjesnoj zajednici mi saznajemo iz medija jer nemamo komunikaciju sa nadležnima, kazao je Radovan Đurđić, vršilac dužnosti sekretara MZ Blok pet i šest, predstavnicima Sekretarijata za komunalne poslove, koji su u sklopu projekta „Glas zajednice“ obišli mjesnu zajednicu.

"Možda neće da sarađuju sa nama zbog nekih političkih uvjerenja, a mi se ovdje ne bavimo politikom", rekao je Đurđić.

Na njegovu konstataciju reagovao je Andrija Babović, sekretar za komunalne poslove, poručujući da u mjesnim zajednicama niko ne treba da se bavi politikom.

Đurđić je nastavio poručujući da su ih optuživali da drže slike funkcionera.

"Nas su optužili da držimo slike predsjednika, premijera, da smo partijske ćelije. To me vrijeđa. To je priča sekretarke za lokalnu samoupravu Slađane Anđušić pred svima na sastanku kada je bila gradonačelnica. Ja tražim da mi se odgovori na zahtjeve koji smo poslali i da nam se omogući komunikacija", rekao je Đurđić.

On je naveo da su 17. novembra prošle godine dostavili plan i program rada MZ za ovu godinu.

"Niko nam nikada nije odgovorio. Gradonačelnica je obećala da će odgovoriti na te zahtjeve u ponedjeljak, a taj ponedjeljak još nije došao. Tražio sam od gradonačelnice da mi omogući da ja, kao nekada, komuniciram sa gradskim preduzećima da dođemo do rješenja. Iz medija smo saznali da je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević najavio izgradnju parka na parceli između Ulice Blaža Jovanovića i Dalmatinske. To je parcela u privatnom vlasništvu porodica Markuš i Rakčević. Na njoj je trebalo da se gradi Bazar ali Žarko Rakčević tada nije dozvolio. Ja sam tražio od gradonačelnice da se tu napravi parking jer je park rizičan", rekao je Đurđić.

"Na sastanku održanom 29. marta 2024. godine sa predstavnicima svih mjesnih zajednica, kojem je prisustvovala gradonačelnica Olivera Injac, kao i sekretari i direktori javnih preduzeća, ocijenila sam zatečeno stanje u mjesnim zajednicama, ne naravno napamet, već nakon analize i obilaska prostorija. Većina je bila u lošem stanju, sa istaknutim partijskim obilježjima, fotografijama predsjednika partije koja je dugo bila na vlasti, te je takav zaključak neminovan. Gospodin Radovan Đurđić može da se prepoznaje, vrijeđa ili ne na moju konstataciju, ali ona je tačna i nije pretjerana, jer ovo je samo djelić zatečenog stanja", navela je Slađana Anđušić.

Ona je opisala zatečeno stanje prostorija mjesnih zajednica, i dokumentovala tvrdnje šaljući fotografije.

"Mjesne zajednice su bile sve samo ne to, bile su kafane, kockarnice, privatni stanovi, ostave pojedinih referenata u kojima se nalazila njihova garderoba, cipele... U arhivi u kojoj se čuvaju matični registri bilo je smeća, opušaka. Fotografije najbolje govore. Međutim, i tada, kao i sada ponavljam, naš cilj nije kritika, već popravljanje zatečenog stanja, malim koracima ka cilju, koje se tiče svih građana, a to je javni interes – mjesna samouprava po mjeri građana", navela je Slađana Anđušić.

Parking najveći problem Bloka 5

Nedostatak parking prostora glavni je problem stanovnika Blok pet. Radovan Đurđić je naveo da je MZ tražila da se kompletan Blok pet zonira po cijenama prihvatljivim za građane.

"To ne bi riješilo problem parkiranja ali bi ljudi sa mjesečnom kartom imali veće šanse da pravilno parkiraju vozilo, a ne da to čine na zelenim površinama. Predložio sam da se u nastavku Ulice Nikole Kovačevića, na zelenoj parceli, napravi parking za stanare dva solitera. Sa tim bi se zatvorio prilaz staroj prodavnici Voli i onemogućilo kretanje po trotoarima do škole. Tražili smo da se kod Bona lab fizički zatvori prolaz", rekao je Đurđić.

Đurđić je poručio da neće dozvoliti da se naruši urbanistička kompozicija Blok pet.

"Nećemo dozoliti da se gradi hotel na raskrsnici Bloka pet i Bloka šest", rekao je Đurđić.

Da je parking glavni problem Bloka pet ukazao je i Filip Lopičić, stanovnik.

"Blok pet je začepljen automobilima, pogotovo od 9 do 18 časova. Živimo u Ulici vijenac kosovskih junaka. Imali smo prilike da zovemo 'pauka' jer ne možemo da izađemo sa parking mjesta jer se vozila parkiraju po sredini", naveo je Lopičić.

Sekretar za komunalne poslove Andrija Babović navodi da je problem oko rješavanja parking prostora u nadležnosti Sekretarijata za saobraćaj, te da će oni prenijeti zaključke sa sastanka.

"Upoznat sam da se radi na tome da se napravi privatno-javno partnerstvo kako bi se riješio problem parkiranja u Podgorici. Postoje niz rješenja poput montažnih parkinga", rekao je Babović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније