Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

A.J.

04. 10. 2024. 10:00 >> 10:01
Čitaj mi:

glavni grad

Nezakonito iznosili lične podatke iz Glavnog grada od 2018. do 2023. godine

U periodu od 2018. do juna 2023. godine Glavni grad je Upravi za statistiku nezakonito davao lične podatke iz registra vjenčanih, odnosno podatake o sklopljenim brakovima, saopšteno je iz službe Glavnog grada.

Kako navode, to je utvrđeno nadzorom Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom.

"Podaci su preuzimani i ustupani na šalteru matičarske službe Sekretarijata za lokalnu samoupravu na USB memoriji, uređaju koji nije bio u vlasništvu Glavnog grada i za koji nijesu obezbijeđene mjere zaštite. Kako je navedeno u zapisniku o nadzoru, ovakvim postupanjem došlo je do povrede četiri člana Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer za ovakvo davanje podataka ne postoji valjani pravni osnov iz Zakona o matičnim registrima i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", stoji u saopštenju.

Kako navode, u zapisniku o nadzoru AZLP-a ističe se da je uzeta izjava od zaposlenog u Sekretarijatu, koje se bavilo "predajom USB memorije sa ličnim podacima iz matičnog registra", i čija se izjava citira da se to činilo „na osnovu usmenog naloga od strane nekog službenika iz Sekretarijata čijeg se imena ne sjeća“.

"Podsjećamo, do 2019. godine na čelu Sekretarijata za lokalnu samoupravu bila je Mišela Manojlović, nakon nje - do jula 2023. godine Dragica Milačić, a od jula 2023. godine tu poziciju preuzima Slađana Anđušić, sadašnja sekretarka koja je i zaustavila predaju fleške iz ruke u ruku na šalterima matičarske službe", navode iz Glavnog grada.

Ovo je, kako kažu, još jedna u nizu zloupotreba koja je otkrivena u Glavnom gradu.

"Očekujemo da će nadležne institucije pokrenuti odgovarajuće postupke", zaključuju iz Glavnog grada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније