Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.Lj.

04. 10. 2024. 11:55 >> 12:13
3
Čitaj mi:

MILATOVIĆ

Izbori pokazali da građani ne žele nastavak loše prakse

Predsjednik države Jakov Milatovic kazao je da su lokalni izbori potvrdili da građani Glavnog grada, gdje svoje biračko pravo ostvaruje jedna trećina ukupnog broja stanovnika Crne Gore, ne žele nastavak loše prakse u okviru novih političkih struktura. Kritikovao je rad Vlade, navodeći da smo nakon dobijanja IBAR-a vidjeli karakter Vlade koji nije bio istinski posvećen promjenama. Stava je i da je pokojni mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, značajna ličnost, za koju, kako kaže, nema dilemu da zaslužuje spomenik u Crnoj Gori.

Najveći dio građana, kaze šef drzave, otklon prema toj politici pokazao je bojkotom na ovim izborima, time jasno šaljući poruku svima šta misle o trenutnom stanju u crnogorskom društvu. Dodaje da kvalitet politike nije sadržan samo u pitanju ko je vrši, već i kako je vrši.

"Građani su slobodni da ne izađu ili da izađu i daju glas onima koje smatraju da su najbolji”, kazao je on.

Istakao je da je Crna Gora u proteklih godinu napravila krupan korak ka onome što su integracije.

“Dobijanje pozitivnog IBAR izvještaja je otvorilo vrata narednom koraku za koji će biti potrebna veća odgovornost, a to je zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Bez obzira na razmirice i svakodnevnu politiku, ponosan sam na demokratizaciju društva", rekao je Milatović.

Za njega je najbolji rezultat lokalnih izbora u Podgorici oživljavanje političkog centra.

"Neusmnjivo je da su izori u glavnom gradu mali nacionalni izbori. Trećina biračkog tijela živi u Podgrici, ali to je još jedna važna poruka - da i na taj način, čini mi se, ne postoje teme koje dodatno motivišu građane da izađu i mislim da će to biti važan fokus političkog djelovanja, animiranje građana da budu aktivni učesnici izbornog procesa", kazao je Milatović. 

"30. avgust je bio nada za promjenu"

Upitan kojim putem će krenuti njegova koalicija sa izbora u Podgorici, rekao je da će biti tamo gdje je uvijek bio.

"Od trenutka kada sam ušao u politiku, mislim da se tu prepoznaje kontinuitet djelovanja, a to je djelovanje za suštinske promjene. Ono u čemu se politički akteri na crnogorskoj sceni razlikuju je shvatanje simbola 30. avgusta 2020. godine  i šta je on značio za Crnu Goru. On je morao biti nada u promjenu. Nažalost, nakon dobijanja IBAR-a vidijeli smo karakter Vlade koji nije bio istinski posvećen promjenama i vidjeli smo tri crte vlasti  - usvajanje zakona bez rasprave i konsultacija sa EU i zakona koji su u velikoj mjeri vraćali političku kontrolu nad ključnim djelovima crnogorskog društva", rekao je Milatović, kritikujući zakon o RTCG, koji je, kako je rekao, imao za cilj da se medijska kuća svih građana stavi pod političku kontrolu.

Govoreći o odnosima sa susjedima, podsjetio je da su najviši državni funkcioneri proglašeni personama non grata, od susjedne zemlje koja je članica EU. Kritikovao je i odnos Vlade prema Samitu Brdo - Brioni, i odluku izvršne vlasti da ne podrži taj događaj.

Neprihvatljiv je, kaže Milatović i ekonomski populizam i donošenje odluka bez inkluzije, "koje nije prošlo diskusiju sa EU, koje nije jasno argumentovano, koje se donosi ad - hoc, koje jede naš ekonomski potencijal i budućnost građana, pokušavajući da zadrži pad političkog legitimiteta političkih subjekata."

"Zato je važno da podgorički izbori ožive "treći put" i nadam se da će u narednom periodu biti dovoljno mudrosti i odgovornosti da se spusti lopta, i da se zemlja jasno usmjeri ka onome što je ključni prioritet, a to je Crna Gora kao članica EU 2028. godine", kazao je Milatović.

"Amfilohije zaslužuje spomenik"

Na pitanje Rondića o podizanju spomenika pokojnom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, Amfilohiju, podsjećajući na oštre i uvredljive poruke koje je često imao na račun Crnogoraca, rekao je da je Amfilohije značajna ličnost koja je nesumnjivo imala posebno važnu ulogu 30. Avgusta 2020.

" Sigurno je da je svaka osoba slojevita, ne ulazeći u stvari o kojima ste govorili. Političkim djelovanjem se trudim da od Crne Gore napravim kuću svih nas", rekao je Milatović.

Upitan je li podizanje spomenika dobar put ka tome, ponovio je da je mitropolit značajna ličnost.

"Nemam dilemu da zaslužuje spomenik", kazao je Milatović, tvrdeći da je u Crnoj Gori država odvojena od crkve.

Milatović je rekao da je "upitno da li bi došlo do nezavisnosti 2006. godine da je Amfilohije imao drugačiji stav u odnosu na nezavisnost.”

"Ja nemam drugu državu bez Crnu Goru"

Govoreći o odnosima Crne Gore sa Srbijom, rekao je da ne razumije političare kojima je Srbija važnija od Crne Gore.

"Političari zato imaju problem sa mnom, jer ja svoj put ne mijenjam, on je jasan i direktan i ja 30. avgust ne posmatram da je sada trebao da dođe neko drugi koji će da marginalizuje drugi dio našeg stanovništva. Uloga zamjena, a ne suštinskih promjena je problem naše poltiičke elite. Da bi Crna Gora bila bolja, partije moraju biti bolje. Ja nemam drugu državu bez Crnu Goru. Mislim da je Srbija prijateljska zemlja, važan ekonomski partner i zemlja sa kojom dijelimo prošlost i zemlja sa kojom ćemo morati da dijelimo zajedničku budućnost. To je u interesu Crne Gore i svih na Balkanu",  ocijenio je Milatović, pozivajući na što skorije poboljšanje odnosa sa Hrvatskom.

Stvari koje su dobre bile u prošlosti moramo sačuvati, a loše prakse koje su postojale, kao što su uticaji kriminalnih struktura, način vođenja države i preduzeća, to ne smije postati dio prakse novih političkih struktura na vlasti - rekao je Milatović, uz ocjenu da su to primijetili i on i građani.

"Potrebne suštinske promjene"

Crnoj Gori su, prema njegovim riječima, potrebne suštinske promjene.

"DPS nije maknuta sa vlasti jer se tako zvala, već zato što je bila simbol loših praksi. Nemojmo to da ponavljamo u okviru nečega što se zove PES ili Demokratski front", pozvao je predsjednik. 

O dvojnom državljanstvu, Milatović kaže da je potrebno pronaći zajednički jezik između pozicije i opozicije, da bi se, kako je rekao, moglo vidjeti na koji način se može izaći u susret onima koji sa pravom žele da imaju vrstu formalnog papira pripadnosti ovoj matici, a da spriječimo bilo kakvu vrstu političkog inžinjeringa."

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније