Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

04. 10. 2024. 14:05 >> 14:29
Čitaj mi:

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Šmit: Svi koji javno govore da su za EU integracije, sada je vrijeme da to i dokažu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je pred Bosnom i Hercegovinom godina političkih mogućnosti, ali da dosta toga zavisi od političkog djelovanja i odluka, saopštili su iz Atlanskog saveza.

"Imamo složen politički okvir i nadam se da će to biti urađeno u dogledno vrijeme. Do sada nije bilo mogućnosti da se imenuje glavni pregovarač za pristupanje EU, ali sada je došlo vrijeme da sve osobe koje su odgovorne kažu: Ovo je vaša zemlja i ovo je prilika za našu zemlju. Stavite po strani etničke političke rezerve. Svi oni koji javno govore da su za EU integracije, sada je došlo vrijeme da to dokažete", rekao je Šmit na panelu "Kretanje u budućnost Bosne i Hercegovine usred regionalnih izazova" sa Adnanom Rondićem.

Govoreći o odnosima sa ključnim političkim liderima u BiH, Šmit je rekao da je u Crnoj Gori lako govoriti NATO, ali da to nije slučaj u BiH.

"Znamo svi da postoje snažne rezerve u pogledu stava da li neko želi da bude u NATO-u. Nemamo jedinstvene političke stavove o tome, imamo političare u RS, izvjestan uticaj iz Srbije i to je jedan od ključnih izazova, ali se NATO na pozitivan način bavi Bosnom i Hercegovinom", rekao je Šmit, dodajući da je bezbjednost jedna od kljućnih pitanja regiona, a to, prema njegovim riječima, uključuje opredijeljenost za zajednički cilj - da se održi bezbjednost bez miješanja sa strane.

Nada se, navodi, da će ostvariti veći stepen razumijevanja da je za EU intrgracije važno shvatiti da građani žele da ostanu u miru i da se obezbijedi održivost i to je nešto čime se treba na bolji način baviti.

"Mislim da je vrijemeda ljudi shvate da su NATO i EU način da se spriječi da ono što se dešavalo više nikad ne desi. Vjerujem u opredijeljenost ka ovome, ne od strane političara, već od strane običnog naroda", istakao je Šmit.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније