Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ NoviPazar.tv ]

02. 10. 2024. 07:35 >> 07:56
Čitaj mi:

“Šutnjom se zlo veliča”

Vijek od genocida nad Bošnjacima u Šahovićima

U Bijelom Polju, u kompleksu gradske gasulhane održana je kolektivna dženaza žrtvama genocida u Šahovićima (današnje Tomaševo).

Skupu pod nazivom “Šutnjom se zlo veliča” prisustvovao je veliki broj građana, delegacija Novog Pazara i Sandžačke demokratske partije, delegacije iz Bosne i Hercegovine, tamošnje Islamske zajednice i Islamske zajednice u Srbiji koju je predvodio muftija Mevlud efendija Dudić, kao i predstavnici državnih vlasti iz redova Bošnjaka.

Ceremonija je započeta učenjem Jasina, a prisutnima su se obratili glavni imam medžlisa Islamske zajednice Bijelo Polje Enis efendija Burdžović i član Odbora za obilježavanje 100. godišnjice genocida u Šahovićima Ervin Spahić.

Akademik Šerbo Rastoder u svom obraćanju iznio je naučni osvrt na događaje koji su prethodili o doveli do genocida, dok je publicista i novinar Darko Šuković, porijeklom iz Šahovića, podijelio lična sjećanja i ukazao na važnost sjećanja na žrtve.

Prisutnima se obratio i izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

U ime organizatora obratio se reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat efendija Fejzić i akademik Šerbo Rastoder uputili su poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu Prijedlog rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924. godine nad muslimanskim stanovništvom.

Rezolucijom se traži da Skupština osudi zločin, omogući obilježavanje stogodišnjice masakra i podizanje spomen obilježja stradalima, kao i posebno pravoslavcima koji su tada spasili nekog od mještana.

U masakru u Šahovićima 1924. godine, iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u odmazdi zbog ubijenog policijskog službenika Boška Boškovića, ubijeno je na stotine Bošnjaka.

Istraga o ovom događaju nikada nije sprovedena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније